Beernem

26-03-10

Een namiddag in de Kamer

In het spoor van Volksvertegenwoordiger Luc Goutry (CD&V) trokken we naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers in het Brussels Parlement. Daar werden we opgevangen door gids Monica, die ons de verschillende gebouwen en infrastructuur liet zien. Na een lekkere maaltijd in het restaurant nestelden we ons op de persbanken van het eerste verdiep en woonden we de Plenaire zitting bij op donderdag 25 maart.

Click to play this Smilebox photobook: Kamer
Create your own photobook - Powered by Smilebox
Free digital photo album customized with Smilebox
Als eerste kwam Jean-Marie Dedekker (LLD) staatssecretaries Melchior Wathelet aan de tand voelen ivm de regularisatieaanvragen. Ook Leen Dierick (CD&V) wou weten hoe het zat met de fraude met arbeidscontracten bij regularisatieaanvragen. roland Defreyne (Open VLD) wou weten of de staatssecretaris kennis heeft van asielaanvragen die zouden goedgekeurd zijn, waarbij valse documeten werden gebruikt en of hij opdracht gegeven had om de valse documenten uit dossiers te weren en of de Dienst Vreemdelingenzaken de opdracht kreeg om de dossiers waarin dergelijke valse documenten werden gebruikt, te weren.
Staatssecreatris Melchior Wathelet antwoordde het volgende : "Mijnheer de voorzitter, ik wil mijn antwoord beginnen met te zeggen dat ik echt betreur dat er valse informatie is verspreid door enkele personen. Men heeft mij woorden in de mond gelegd die absoluut onjuist zijn. Dat moet klaar en duidelijk gezegd worden. Ik heb gelezen dat dit gebaseerd wordt op anonieme bronnen. Het werd betwist door de Dienst Vreemdelingenzaken.
Heb ik mijn administratie gevraagd om valse documenten opzij te leggen? Natuurlijk nooit. Wie kan bewijzen dat ik mijn administratie zoiets gevraagd zou hebben, moet spreken. Dat zal nooit lukken, ik heb dat nooit gedaan.
Ten tweede, heb ik mijn administratie gevraagd om te proberen een positieve beslissing te krijgen in regularisatiedossiers? Nooit. Ik heb dat nooit gedaan. Als iemand dat kan tegenspreken wil ik vragen om dat hier vandaag te doen. Ik heb dat zeker nooit gedaan. Dat werd trouwens ook betwist door de DVZ. De heer Rosemont heeft het zelf gezegd in een persmededeling, hij heeft dat gezegd voor de Dienst Vreemdelingenzaken. Dat heb ik natuurlijk nooit gevraagd en dat zal ik ook nooit vragen. Als men zegt dat ik iemand zou proberen te steunen die frauduleus gedrag vertoont, dat zou ik nooit doen. Dat moet klaar en duidelijk zijn.
Natuurlijk kan niemand geregulariseerd worden op basis van valse documenten. Ik kan dat opnieuw zeggen als u dat wil. Natuurlijk kan niemand geregulariseerd worden op basis van valse documenten.

Hiermee was Wathelet niet aan het einde van de interpellaties want Filip De Man (VB) stelt dat zo'n 50.000 illegale vreemdelingen de kans gegeven werden om hier te blijven dankzij massale fraude. Sarah Smeyers (N-VA) was ongerust over het feit dat ze de staatssecretaris niet ontkennend noch bevestigend heeft horen antwoorden op de vragen of valse documenten werden gebruikt.

Wil men alles lezen van deze namiddagvergadering ga dan naar :http://www.dekamer.be/doc/PCRI/html/52/ip149x.html

Het werd in elk geval een interessante namiddag. Het loont echt de moeite om zo'n vergedering eens te kunnen meemaken. Deze zittingen zijn openbaar en kunnen door iedereen worden bijgewoond.

17:58 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.