Beernem

16-03-10

Chiro Oedelem viert 50-jarig bestaan

Op zaterdag 3 april 2010 plannen de Oedelemse chiroleden een groots feest in de feesttent, die wordt opgetrokken nabij de Zandberghoeve. Chiro Razzmakker Oedelem wil iedereen uitnodigen om er een groots feest van te maken. Alle oud-leiding zal, in de mate van het mogelijke, persoonlijk uitgenodigd worden, maar ook oud-kookploegen, oud-leden en andere sympathisanten zijn van harte welkom op deze avond vol herinneringen, spektakel en vriendschap.

pastoorEén van de oud-leden en stichters, die alles over de Oedelemse chiro weet, is Etienne Vercruysse, die voor de heemkundige kring Bos en Beverveld, de geschiedenis van de chiro uit de doeken doet. “Het ontstaan van onze chirogroep vond zijn aanleiding in de benoeming in 1959 van E.H. Termote, als onderpastoor van de parochie Sint-Lambertus. Als nieweling vielen sommige tekort op de parochie hem dadelijk op. Hij wilde iets voor de schoolgaande jeugd. Ikzelf was toen als negentienjarige onderwijzer actief aan de gemeenteschool, maar vervulde mijn militaire dienst in Duitsland. In 1957 volgde ik al in Westende, de eerste opleidingscursus voor monitoren op vakantiekampen, ingericht door de Christelijke Mutualiteiten. Na enkele contacten met Pater Feys, pastoor van Oostveld, waar men al gestart was met de chiro en mits wat briefwisselingen naar en van Duitsland, besloten we van start te gaan begin 1960”, vertelt Etienne Vercruysse.

Ledenwerving

Na een vergadering in het huis van Etienne Vercurysse werd de start gegeven voor de Oedelemse chiro. “Op die vergadering waren Rik Verlinde, Luc Vanpaemel, Ernest Verlinde en Carlos Desoete, later priester geworden en uit gegroeid tot nationale voorzitter van Chirojeugd Vlaanderen, en ook E.H. Termote aanwezig”, vervolgt Etienne Vercruysse. Jaak Van Hulle, die voor onderwijzer studeerde, vervoegde ons tijdens de grote vakantie. Op 30 juli 1960 kwam Geert Vanhaecke, als nieuwe leider, zijn diensten aanbieden. In februari 1961 vervolledigde Henri Huys de chriogroep, die bleef groeien, zodat we hetzelfde jaar nog meer dan zestig kinderen op onze activiteiten telden. Chirogroepen waren sterk gestructureerd, net zoals het leger. Er was telkens een openingsformatie met inspectie kledij en een slotformatie. Al marcherend en zingend trokken we door de straten. Straffen was uit den boze: er werd op het eergevoel gewerkt en dat lukte meestal wonderwel. Een erelintje afnemen kon veel pijn doen”, herinnert Etienne Vercruysse zich nog goed, die er nog bijvoegt dat met de komst van de zo pas overleden E.H. Willy Parmentier, de chiro naar een hoogtepunt evolueerde.

Viering

Voor de viering van het 50-jarig bestaan, zijn er heel wat activiteiten voorzien. Op 3 april is er om 9 uur een levend tafelvoetbaltornooi met de finale om 17u15. Om 18 uur wordt iedereen in de tent verwacht om te genieten van een aperitief, waarbij iedereen bonnetjes kan kopen aan democratische prijzen. Tot en met 19 uur kan men genieten van een bescheiden tentoonstelling, van een aantal sprekers en van het gezelschap van oude bekenden. Van 19 tot 19u45 is er een spetterend spektakel die de leden en de leiding van Chiro Razzmaker in elkaar hebben gestoken met als thema ’50 jaar Chiro Oedelem”. Diegenen die zich vooraf hebben ingeschreven kunnen deelnemen aan de barbecue en daarna de benen losgooien op de dansvloer. De all-in prijs bedraagt 17 euro. Onder de twaalf jaar kost het slechts 12 euro.
Inschrijven: chirorazzmakker@hotmail.be of Johannes Mortier, tel: 0486/21.39.40

19:16 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ander E-mail adres Heel mooi artikel, maar het e-mail adres is verkeerd. Het is chirorazzmakker@hotmail.be ipv inforazzmakker@hotmail.be.

Gepost door: Johannes Mortier | 21-03-10

De commentaren zijn gesloten.