Beernem

12-03-10

Bezoekerscentrum provincie

BEERNEM – In het bezoekerscentrum van het provinciedomein Bulskampveld leert men meer over de natuur. Op de benedenverdieping van het kasteel kom je te weten wat er op het domein te beleven is. Met zoekkaarten, thematische natuurgidsjes en microscopen kan men hier zelf op onderzoek trekken. Op een hogere verdieping beland men in de salons van de kasteelheer. Men keert er terug in de tijd. Regelmatig worden tentoonstellingen gehouden en men vindt er ateliers, leslokalen, vergaderruimten terug.

provBart Decrop is verantwoordelijke van het bezoekerscentrum voor alles wat educatie en recreatief betreft. “Alle tentoonstellingen, alle activiteiten, alle opendeurdagen vallen onder mijn verantwoordelijkheid”, opent Bart Decrop het gesprek. “Daarnaast zijn er ook nog wandelingen, gidsbeurten voor scholen, worden door ons georganiseerd. Wij zoeken dan mensen die de groepen kunnen begeleiden. Dat zijn meestal gidsen van opleiding. We werken met drie personen, iemand die fulltime, dan iemand die parttime aan de slag is en ikzelf. Daarnaast werken we ook met heel wat vrijwilligers, mensen die betaald worden naar gelang ze met iets meewerken. Ik maak deel uit van het personeel van de provincie, maar onze 28 gidsen, zoals gepensioneerden, leerkrachten enz… Het bezoekersaantal schommelt rond de 20.000 mensen op jaarbasis. Daarbij mogen we rekenen op een 6.000 bezoekers tijdens opendeurdagen, maar die worden niet met het globaal cijfer meegerekend. We hopen dat het aantal nog groeit tot 30.000. Ikzelf wordt vanuit de provincie betaald om aan natuureducatie te doen, maar daarnaast zijn we ook nog voor vijftig procent bezig met recreatie, zoals toerisme. Onze taak is heel ruim opgevat”, vertelt Bart Decrop, die een opleiding heeft genoten van onderwijzer, maar heel sterk geïnteresseerd is in alles wat met natuur te maken heeft.

Domein

Naast het kasteel en kasteelpark ligt het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren. Op een boogscheut van het kasteel vinden we de hoeve Colpaert, het melkveebedrijf van Jan en Sabine. Wie de bio-toer op wil kan terecht bij de Karwij, de biologische verswinkel van Loca Labora. Er is ook nog een kruidentuin en karrenmuseum aanwezig. Tevens vinden we er een cafetaria met verschillende zalen en een groot zuidgericht terras. “We geven regelmatig een activiteitenkalender uit, die halfjaarlijks alle activiteiten weergeeft, die in het domein plaatsgrijpen”, voegt Bart Decrop er aan toe. “Het is een boeiende job met heel veel diversiteit en vrijheid. Zo kunnen we zelf uitmaken wat we het volgend jaar zullen doen. Op basis van wat er dit jaar werkt, maak ik een planning op voor volgend jaar en we hebben er heel veel ruimte in, wat wel heel leuk is.
Foto : Sabine Destrooper, die de balie doet en Jan Decrop hebben de handen meer dan vol.

23:44 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.