Beernem

09-03-10

Schrijfster Diane Broeckhoven te gast in de bib

Diane Broeckhoven is geboren op 4 maart 1946 in Antwerpen. Van 1970 tot 2000 woonde ze op verschillende plaatsen in Nederland, maar sinds 2000 is ze er in geslaagd een huisje te huren in het Antwerps begijnhof, waar ze in alle stilte haar boeken kan schrijven.Tijdens een literaire avond was ze te gast in de Beernemse bibliotheek en werd op de rooster gelegd door Jooris Van Hulle.

dianeAls auteur schreef ze een oeuvre van zo’n dertig boeken bijeen, waarvoor ze diverse literaire bekroningen verkreeg. Haar roman “De Buitenkant van Meneer Jules”, uitgegeven bij The House of Books, werd een bestseller in Duitse vertaling. “Ik verkocht er meer dan 140.000 exemplaren. Het is bijna genant om het te zeggen”, opende Diane Broeckhoven de avond. Het boek werd in het Koreaans, Pools, Japans, Spaans en Catalaans vertaald en tot theaterstukken in binnen- en buitenland bewerkt. Er zijn ook besprekingen aan de gang om er een film over te maken. “Ik heb lang voor tieners geschreven over onderwerpen, die bij hun eigen wereld aansluiten, zoals liefde en school. Het komt er op aan tieners als volwassenen te beschouwen en niet betuttelend te schrijven. Tevens moet een boek altijd een beetje een mysterie blijven. Je hoeft niet alles te vertellen. Mijn droom is ooit om met illustrator Klaas Verplancke nog eens samen een boek te schrijven. Bij de start van een boek, heb ik meestal al het ganse verhaal in mijn hoofd”, vertelt Diane Broeckhoven.

Dertigste boek

Momenteel is Diane Broeckhoven bezig aan haar dertigste roman. “Het is een getijdenboek, een rustpuntboek. Ik zal er honderd waar gebeurde verhalen in verwerken. Ik heb er nog vier te gaan. Sommigen zijn uitgebreid, anderen bestaan slechts uit een paar regels. Het gaat van sneeuwvlokjes over lentegevoel naar zomerjurken. Meer wil ik er nog niet over kwijt”, aldus Diane Broeckhoven, die in haar jongere jaren journaliste werd bij De Standaard en het vrouwenblad Libelle. “Ik was daar freelance journaliste. Ik wou geen vast werk, want vroeg of laat moet je stoppen met schrijven en krijg je dan een coördinerende taak. Ik heb zowat over alle maatschappelijke stromingen geschreven, maar stopte een paar jaar geleden. Ik voelde me niet meer thuis in een verjongde redactieraad. Ik heb de eer aan mezelf gehouden, maar schrijf nu nog wel weekendstukjes voor De Gazet van Antwerpen. Twintig procent van mijn huidig werk is nog besteed aan de journalistiek. De liefde voor het vak is gebleven”, vertelt Diane Broeckhoven, die in haar levensfilosofie de thema’s zwijgen en praten heeft opgenomen. Zo zegt ze zelf dat in haar succesvolle boek Mijnheer Jules er eigenlijk niets gebeurt. “Het mocht zeker geen dik boek worden, want dan zou het de kracht verliezen”, aldus Diane Broeckhoven. “Ik vond dat de dialogen tussen Alice en Jules heel sober moesten gezegd worden. Om het niet saai te laten worden, gebruikte ik een spanningsboog, namelijk het autistisch kind David”, vertelt de auteur, die verder nog het een en ander vertelde over haar boeken Mis en bouteille en Kruisweg.

Foto :Diane Broeckhoven op de rooster gelegd door Jooris Van Hulle

15:16 Gepost door Reginald in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.