Beernem

24-02-10

Ontwerper voor bouw sporthal wordt aangesteld

Oppositielid Marc Van Hoecke (BRON) had het moeilijk met agendapunt 8 van de Gemeenteraad, toen schepen Jos Sypré (CD&V) voorstelde om een ontwerper aan te stellen voor de bouw van een sporthal en bijhorende infrastructuur door TMVW. Van Hoecke wilde wel het basisdossier goedkeuren, maar stelt zich toch heel wat vragen bij dit project.

Op de terreinen van Drogenbrood wordt binnenkort een nieuwe gemeentelijke sporthal en een volwaardige atletiekpiste gebouwd. Ruime parkeergelegenheid en veilige fietsverbindingen tot aan de Fortstraat en het kanaal worden in dit park opgenomen. “We vragen de goedkeuring om een ontwerper aan te stellen voor de realisatie van een polyvalente sporthal met aansluitend de nodige ruimte voor kleedkamers, sanitair, berging, cafetaria en de nodige omgevingswerken zoals riolering, parking en toegangsweg”, opende Jos Sypré de debatten. In een tweede fase wordt de atletiekpiste aangelegd. “De sporthal zal opgesplitst kunnen worden in drie delen, met ruimte voor badminton, tennis, volleybal, basket, zaal- en minivoetbal. Later moet het geheel uitbreidbaar zijn met een turnzaal, zwembad met alle bijhorende accomodaties, vergaderzalen, EHBO-zaal, technische ruimte…”, legt schepen Jos Sypré uit.

Goedkeuring

In zijn repliek gaf Marc Van Hoecke mee dat hij het dossier zou goedkeuren, maar dat hij het persoonlijk toch heel moeilijk vindt. “Volgens mij is het een louter politiek dossier. We bouwen een sporthal van 3,2 miljoen euro, waarbij de ervaring ons leert, dat er nog eens veertig procent zal bijkomen. Nog geen vijfhonderd meter verder bouwt De Zande een megasportcomplex van zo’n 6,5 miljoen euro. Voor zo’n 15.000 inwoners beschikt Beernem binnenkort over vier sporthallen. We leven in een tijd van economische crisis. Het verwondert mij dat er zich niemand vragen stelt over de besteding van zo’n kapitaal. Ik vraag me af of we wel goed bezig zijn, als we zien dat twee gemeenschappen zoveel geld investeren in dezelfde projecten op enkele honderden meters van elkaar. Meestal wordt er ’s avonds aan sport gedaan, of tijdens de weekends en vrije dagen. Kon een goede samenwerking niet gerealiseerd worden tussen De Zande en de gemeente? Dan was deze sporthal overbodig. Wij allemaal zullen hiervoor moeten betalen. Dit is pure wanbeleid. Of is dat een voorbeeld van goed bestuur”, vraagt Van Hoecke zich af.

Sportzalen te kort

Volgens schepen Sypré doet 1 op de 3 Beernemnaren aan sport. “Dat zijn 5.000 sporters, wat ons confronteert met een te kort aan sportvloeren. Vele verenigingen zoeken soelaas buiten de gemeentelijke grenzen. Zo denk ik aan badminton, indoortennis, turnmogelijkheden. Al deze zaken tonen aan dat het wel nodig is een sporthal te bouwen. De Zande is een gesloten instelling en is er voor de eigen klanten. Toch hebben we een goede samenwerking en zullen onze sporters na 17 uur er gebruik kunnen van maken. Het is belangrijk toekomstgericht te denken. Overdag wordt er ook veel aan sport gedaan door jonge senioren, scholen en tijdens vakantieperiodes”, aldus Sypré.
Raadslid Rolle Debruyne (Groen!) suggereerde dat bij de bouw zou gekozen worden voor milieugerichte energie en materialen.

10:05 Gepost door Reginald in Politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.