Beernem

21-02-10

Einde van de vaudeville rond Huis Maes?

De kogel lijkt door de kerk. Het ziet er naar uit dat Vivendo, de sociale huisvestingsmaatschappij, in het Huis Maes sociale appartementen zal bouwen. Het beschermd monument zal worden gerestaureerd. In de jongste gemeenteraad nog gaf burgemeester Johan De Rycke tekst en uitleg over de vaudeville van het Huis Maes.

maesAan deze vaudeville lijkt nu een einde te komen. Je zal maar een sociaal appartement huren als je de rest van je dagen op een vuile muur moet kijken, die op enkele meters van je living staat. Bij sommige van de 32 appartementen is dat het geval. Toch lijkt Groen!-Beernem opgezet met de beslissing tot renovatie van dit beschermde 19de eeuwse woning. “Dirk De fauw (CD&V), gedeputeerde en voorzitter van Vivendo, heeft laten weten dat hij een architect heeft aangesteld om in het geklasseerde huis twee sociale appartementen in te richten”, stelt Groen!-voorzitter Ignace Tousseyn vast.

Vivendo legt momenteel de laatste hand aan de 32 sociale appartementen op de locatie rond het Huis Maes. Voordien kregen enkele daarvan een negatief advies van de brandweer. “Het is waar dat sommige appartementen niet bereikbaar waren door de brandweer, maar we hebben nieuwe tests laten uitvoeren en mits goede omgevingswerken zullen ze toch bereikbaar worden”, aldus Dirk De fauw.

Wrang gevoel

Ondanks deze nieuwe wending blijft Groen!-Beernem toch een wrang gevoel overhouden aan de ganse zaak. “Vooral aan de pogingen van het CD&V-gemeentebestuur, die samen met Vivendo, het afgelopen decennium heeft ondernomen om het unieke gebouw te laten slopen”, weet Ignace Tousseyn. Volgens De fauw zal de brandweer nauw betrokken worden bij deze nieuwe werken. De appartementen zijn ontworpen met de sloop van Huis Maes in het achterhoofd. Nu deze woning blijft staan, zal de ganse site niet zo mooi ogen. Vivendo heeft het negentiende eeuwse herenhuis altijd willen afbreken om er een binnenplein te creëren voor de appartementen. “Vivendo kreeg de steun van het gemeentebestuur, maar het beschermingsbesluit uit 2002 gooide roet in het eten. Het resultaat was dat Vivendo er appartementen mocht bouwen, maar die woning moest integreren in het totaal project. Men wachtte echter te lang en hoopte dat de bevoegde minister tot deklassering zou besluiten, maar dat is er vooralsnog nooit van gekomen”, aldus Tousseyn, die blij is met de restauratie, maar toch met een dubbel gevoel achter blijft. “We zijn tevreden dat deze saga eindigt en dat één van de belangrijkste historische gebouwen van Oedelem overeind is gebleven, maar we betreuren dat Vivendo niet de minste moeite gedaan heeft om Huis Maes architecturaal te integreren in haar sociaal woningproject”, besluit Ignace Tousseyn.

13:45 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.