Beernem

19-02-10

Pastoor Willem Parmentier is overleden

Op 11 februari overleed in Melle Willem Parmentier, pastoor-emeritus. Vanaf 1960 tot in 1968 was hij medepastoor in Oedelem om daarna aalmoezenier te worden bij het Belgisch leger in Soest. Bij de oudere generatie Oedelemnaren heeft Parmentier een onvergetelijke indruk nagelaten.

pastoorWillem Parmentier werd geboren op 15 augustus 1927. Na zijn priesterwijding in Brugge op 5 mei 1957 werd hij eerst benoemd tot leraar aan het Heilig Hartcollege in Waregem, waarna hij naar Oedelem trok. Vooral in chiro-middens liet hij zich opmerken.
“De leiderkring van 16 oktober 1960 startte zonder E.H. Bestuurder”, herinnert Etienne Vercruysse, voormalige chiroleider, zich nog levendig. “Gelukkig voor ons kwam priester Permentier in Oedelem aan, waar hij onmiddellijk een nieuwe wind deed waaien, maar ook heel dicht bij de mensen stond. Hij nam zijn intrek in de Bruggestraat 11 in Oedelem. In die tijd waren de mensen niet zo tuk op priesters en toen hij de eerste keer naar ons huis kwam, vluchtte mijn moeder naar boven”, lacht Vercruysse. “Kom maar naar beneden”, riep hij. Hier staat goed volk voor de deur en meteen was het ijs verbroken. Hij verplaatste zich doorheen ons dorp met een scooter, wat ook al niet gewoon was voor een priester. Hij werd onze proost en tevens directeur van de landbouwschool, zodat wij meteen over geschikte lokalen beschikten voor onze vergaderingen”, aldus Etienne Vercurysse.

Voetballer

“Toen wij ons aan een partijtje voetbal waagden, kon onze proost het niet laten om in zijn kledij voor geestelijken, een soutane met een rij ontelbare knoopjes, een balletje mee te trappen. Een echte spits was hij niet, want ik heb hem niet weten scoren. Hij hield ook van muziek en bezat een ganse collectie fonoplaten. Hij had eigenlijk missionaris willen worden, maar zijn gezondheid liet het echter niet toe. Wel droomde hij ervan om aalmoezenier te worden. Zo kwam hij in contact met priester Sooi Willems, de nationale proost van Milac. Hij slaagde erin om aalmoezenier te worden en zo moesten we in 1968 afscheid van hem nemen. Later keerde hij nog terug als aalmoezenier naar de kazerne van Sijsele, waar hij ook nog onderpastoor werd benoemd. Wat ouder geworden, wilde hij graag pastoor worden op een kleine rustige parochie en na enkele jaren dienst op de Sint-Martinusparochie in Sijsele, kwam hij als pastoor in Lapscheure terecht, waar hij op 28 juni 1999 eervol ontslag kreeg”, aldus Etienne Vercruysse, die een stukje geschiedenis schreef voor het nieuw te verschijnen jaarboek van de heemkundige kring Bos en Beverveld.
De uitvaartdienst vindt plaats op zaterdag 20 februari om 11 uur in de kerk van St.-Aldegondis in Merelbeke.
Foto: Willem Parmentier met enkele chiro-leden

15:37 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.