Beernem

15-02-10

De slag in het Beverhoutsveld

In 1982 werd, naar aanleiding van de 600ste verjaardag van de Slag van Beverhoutsveld, een gedenkteken geplaatst op het pleintje aan de Doorn, halfweg de Beverhoutsveldstraat. Ondertussen verhuisde het gedenkteken naar een hoekje midden de velden van het Beverhoutsveld. Thans geeft het de exacte locatie aan waar de broederstrijd tussen Bruggelingen en Gentenaars op 3 mei 1382 heeft plaats gehad.

monumentEdelhart Matthijs en Etienne Van Wonterghem, bestuursleden van de heemkundige kring Bos en Beverveld, wijzen er op dat het gedenkteken meer tot haar recht komt op de plaats waar toen de veldslag plaats vond. “Het gedenkteken werd ingekapseld in een soort nis en wordt beschermd voor de weersomstandigheden. Het staat nu op een wandelroute, waar heel veel wandelaars langskomen”, verduidelijkt Edelhart Matthijs. De Slag van Beverhoutsveld staat in de geschiedenisboeken beschreven als de meest betreurenswaardige broederstrijd die ooit in Vlaanderen werd uitgevochten. Het was indertijd nog wijlen burgemeester Depré, die het nieuw monument inwijdde, samen met de toenmalige leden van Bos en Beverveld. Ondertussen is het Beverhoutsveld uitgegroeid tot een prachtig stukje natuur, waar het goed is te wandelen tussen de vele door de westelijke winden krom getrokken bomen, die er de talrijke lanen omzomen. Vanaf de grens met Assebroek tot de Beekstraat, die zowat de grens vormt tussen Oedelem en Beernem, kan men er genieten van de stilte, het ruisen van de wind en het gekrijs van enkele verdwaalde meeuwen.

Kanaal

De onenigheid tussen Gent en Brugge ontstond nadat de Bruggelingen een kanaal wilden graven om Brugge rechtstreeks met de Leie te verbinden. “Graaf Lodewijk van Male verleende de Bruggelingen toestemming om het kanaal te graven, dit tegen de zin van de Gentenaren die hiermee hun vrijheid bedreigd zagen”, legt Etienne Van Wonterghem uit. “Toen de gravers al gevorderd waren tot in Sint-Joris-ten-Distel trokken de Gentenaren, die de naam Witte Kaproenen aannamen, naar Brugge. Eerder hadden ze al steden als Dendermonde en Oudenaarde aangevallen. Toen ze op 3 mei 1382 op het Beverhoutsveld aankwamen, waren de Bruggelingen druk bezig met hun Heilig Bloedprocessie. In de late namiddag verliet een ordeloze bende feestelingen onder leiding van de graaf, Brugge om slag te leveren. De Gentenaren hadden geen enkele moeite om de feestvierende Bruggelingen te overrompelen en een zware nederlaag toe te dienen. De vluchtenden werden tot in de stad achtervolgd en dood geslagen”, vertelt Van Wonterghem de geschiedenis rond dit gebeuren.Onlangs nog werd de Slag van Beverhoutsveld mooi in beeld gebracht tijdens de tentoonstelling Het verhaal van een kanaal, dat plaats vond in ’t Schepenhuys van Oedelem.
Foto : Edelhart Matthijs en Etienne Van Wonterghem vinden dat het gedenkteken thans meer tot haar recht komt.

14:30 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ek is 'n nakomeling van Louis De Male en is geïnteresserd in die geskiedenis van Vlaandere. Volgens die geskiedskrywer Froissart het Louis de Male by n familie geskuil na die slag van Beverhoudsveld en het so met sy lewe ontkom en kon hy vlug na Rijssel.
My moeder se nooiensvan is du Toit. Volgens 'n ou verhaal in die familie wat my ouma vertel het, het die du Toit familie 'n familiewapen ontvangs nadat hulle 'n 'Koning' onder strooi op hulle solder versteek het nadat hy 'n veldslag verloor het. Uit dankbaarheid het hulle die wapenskild ontvang. Die skild betaan uit n agtergrond van goud gedeel deur n chevron in swart met drie swawels geplaas twee en een. die chevron ou die dakkappe voorstel terwyl die swawels in die dak nes gemaak het. Die van du Toit beteken dan ook 'van die dak'.Die du Toit het grond by Rijssel besit, maar moes uit Frankryk vlug na die herroeping van die Edikt van Nantes en het in 1688 as Franse Hugenote na Suid Afrika gekom.

Die twee verhale stem in soveel detail ooreen dat ek vermoed die 'koning' wat weggesteek is moed Louis De Male gewees het en dat hy die wapenskild en grond aan die du Toits geskenk het. Sou u my kon help deur my raad te gee waar ek sou kon soek na dokumente wat die skenking van die skild en moontlik grond aan die du Toit familie sou kon bevestig?

Baie dankie, Guillaume Gerber
15 Mellows Close
Reepham Lincs.
LN3 4DT

Gepost door: Guillaume Gerber | 17-03-11

De commentaren zijn gesloten.