Beernem

12-02-10

Knappe prestatie van De Regenboog

De leerlingen van VBS De Regenboog hebben een cheque afgegeven aan Jonas Scherrens, die op het ogenblik van de aardbeving, in Port-au-Prince verbleef als vrijwilliger van Broederlijk Delen. Jonas Scherrens, een oud-leerling van VBS De Regenboog, ontsnapte op het nippertje aan de dood, toen hij zich op straat bevond op het ogenblik van het gebeuren.

jonasMet vol spanning keken de kinderen op dinsdag 2 februari uit naar de komst van Jonas Scherrens, die hen met beelden uit Haïti duidelijk maakte hoe erg de aardbeving wel was geweest. “In het kader van ontwikkelingssamenwerking werkte ik er als vrijwilliger voor Broederlijk Delen”, aldus Jonas Scherrens, die met een powerpointpresentatie de kinderen enkele wetenswaardigheden over het getroffen eiland toonde. “Broederlijk Delen is één van die organisaties die werkt rond mensenrechten. Haïti maakt deel uit van een eiland dat gedeeld wordt met de Dominicaanse Republiek. De Fransen koloniseerden het eiland en door de slavenhandel geraakte het eiland bevolkt met mensen uit Afrika. Jaarlijks komen zo’n 75.000 mensen bij in de hoofdstad Port-au-Prince. De levensstandaard is er heel laag en de meeste inwoners proberen te overleven”, legt Jonas Scherrens uit.

Vragen

Na zijn presentatie stelden enkele kinderen vragen. Zo wilde iemand weten hoe men op zo’n aardbeving reageert. “Er ontstaat paniek. Iedereen op straat riep om Jesus. Zelf kon ik weinig doen. Op zo’n ogenblik denkt iedereen aan zichzelf. Pas daarna denkt men eraan om anderen te helpen, wat heel moeilijk was, gezien de omstandigheden en het weinige materiaal waarover we konden beschikken. Zeventig procent van de huizen is ingestort”, aldus Scherrens, die na een warm applaus de cheque mocht in ontvangst nemen. “Ik geef deze cheque aan Broederlijk Delen, want zelf ga ik niet naar Haïti, maar vertrek binnenkort naar Zuid-Afrika”, aldus Jonas. “We danken onze sponsors”, voegt directrice Ingrid Vanhaecke eraan toe. “In totaal hebben onze leerlingen 894 kilometer gelopen. Gezien het bedrag van 3.625 euro, mogen we stellen dat elke leerling ongeveer vier euro heeft opgebracht”, aldus Vanhaecke.

14:32 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.