Beernem

10-02-10

Noord-Zuidproblematiek wordt aangepakt

De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking heeft de handen in elkaar geslagen met het Gemeentebestuur om de Noord-Zuidproblemen aan te pakken. Aan de hand van allerlei initiatieven en evenementen wordt geprobeerd de bevolking te betrekken in deze problematiek.Ontwikkelingssamenwerking kan beschouwd worden als een venster op de wereld, die door de informatiesnelweg gereduceerd werd tot een groot dorp.

“De verhoudingen zijn uit evenwicht gebracht”, aldus schepen Jos Sypré. “Er mag zich geen eenrichtingsverkeer voordoen en de solidariteit uit het Zuiden moet toekomst inhouden. Bijgevolg heeft onze gemeente een opdracht te vervullen, namelijk het bewustmaken van de eigen bevolking rond de Noord-Zuidproblematiek. Dit kan gebeuren door coördinatie en bevorderen van overleg tussen diverse lokale initiatieven”, legt de schepen uit. “Ook voor de GROS is er een taak weggelegd”, pikt voorzitter Jean-Pierre Gydé in. “Ervaringsdeskundigen kunnen het Gemeentebestuur adviseren over ontwikkelingsbeleid om te streven naar een duurzaam Noord-Zuidbeleid in Beernem. Daarnaast kunnen complementaire activiteiten georganiseerd worden om gemeentelijke activiteiten te ondersteunen”, aldus Gydé.

Steun

grosVanuit de gemeente is er een schepen voor Ontwikkelingssamenwerking aangesteld en ondertussen heeft men met Ina Herman een halftijdse ambtenaar in dienst genomen. “Aan de hand van campagnes zoals Broederlijk Delen en 11.11.11 kunnen we onze bevolking betrekken in deze lokale initiatieven, die als een vierde pijler gelden in het beleid en steun verkrijgen”, vervolgt Gydé. “Er is een projectsubsidie voor 2010 voorzien”, valt schepen Sypré in. “Er is een jaarlijkse subsidie mogelijk van 250 euro per project, dat voor 1 maart 2010 moet worden ingediend. Meer informatie vindt men op onze gemeentelijke website. Info-avonden met gastsprekers, schoolpakketten, tweejaarlijkse solidariteitshappening en netwerking zijn mogelijke alternatieven om de bevolking warm te krijgen voor dergelijke problematiek”, weet schepen Sypré.

Duurzaamheid

Om de duurzaamheid van de ontwikkelingssamenwerking te verkrijgen kan men een duurzaam aankoopbeleid voeren, proberen ethisch te beleggen, streven naar de titel FairTrade Gemeente, de jaarlijkse bio ontbijt zoals deze van 14 februari in het OC enz… “Ruime solidariteit wordt verkregen door een reglement voor noodhulp samen te stellen, waarbij per actie 1.500 euro wordt toegekend. Dit gaat wel via de erkende NGO’s. Zo steunden we de Filippijnen, Samoa en Sumatra via Unicef. Tenslotte is er nog de werkgroep rond vluchtelingen die extra ondersteuning verleent d.m.v kledij en speelgoed…”, legt schepen Sypré uit.

Foto :Burgemeester Johan De Rycke, Schepen Jos Sypré, Jacques Debruyne, Greta Stock, Lut Depauw, Jean-Pierre Gydé en Ina Herman hebben de handen in elkaar geslagen.

11:24 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.