Beernem

15-01-10

Huis Maes wordt gerestaureerd

Het Huis Maes staat nog steeds overeind op de oude site van de melkerij. Rondom het gebouw zijn nieuwe appartementen verrezen, gebouwd door de sociale bouwmaatschappij Vivendo. Enkele appartementen konden niet verhuurd worden na een negatief advies van de brandweer, maar blijkbaar steekt daar nu wel verandering in.

maesNadat schepen Patricia Waerniers een vergadering rond het bewaren van erfgoed belegde, vroeg de Beernemse Groen!-voorzitter Ignace Tousseyn zich af of sommige leden van het gemeentebestuur geen hypocritische houding aannamen in verband met het geklasseerde huis Maes. “Met alle respect voor schepen Patricia Waerniers, die- naar ik meen oprecht bekommerd is om het historisch erfgoed in onze gemeente, moet ik, wat de rest van het gemeentebestuur betreft, vaststellen dat men blijkbaar graag uitpakt met allerlei ronkende verklaringen over het bewaren van het erfgoed, maar in de praktijk net het tegenovergestelde doet van wat men zegt. Hypocrisie heet zoiets. Het algemeen belang moet hier duidelijk wijken voor het belang van bepaalde lobbygroepen. Het beste voorbeeld hiervan is uiteraard het geklasseerde monument Huis Maes in de Bruggestraat in Oedelem, een uniek en waardevol pand waartegen de gemeente zelf een poging tot declassering heeft ondernomen, louter en alleen om de financiële belangen van de Sociale Huisvestingsmaatschappij Vivendo te dienen. Ik vergeet dan ook de leugens en nep- enquêtes die hierover door de gemeente verspreid werden en die de bedoeling hadden om de bevolking te misleiden. Ook nu nog blijft het gemeentebestuur volhouden dat er nog geen uitkomst is over haar vraag tot declassering hoewel de voormalige Minister Van Mechelen een duidelijk negatief antwoord gegeven heeft op een parlementaire vraag hierover”, stelt Ignace Tousseyn vast.

Restaureren

Volgens gedeputeerde Dirk De fauw, tevens ook nog voorzitter van de bouwmaatschappij Vivendo, zal men het Huis Maes restaureren. “Een nieuwe test van de brandweer heeft het licht op groen gezet voor wat de brandveiligheid van het complex betreft”, aldus Dirk De fauw. “Over de vraag tot declasseren is er inderdaad nog steeds geen nieuws vanuit Brussel gekomen. Wellicht zullen we genoodzaakt zijn om het ganse gebouw te restaureren en verder te integreren in het ganse complex. Van het Huis Maes zouden we twee appartementen kunnen maken”, aldus De fauw.
Vraag blijft uiteraard, wie die appartementen wil huren, die nauwelijks een paar meter van de achtergevel van Huis Maes verwijderd staan. De toekomstige huurder zal uitkijken op een hopelijk gerestaureerde gevel. Blijkbaar is het laatste woord nog niet gevallen in het dossier Huis Maes.

18:36 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.