Beernem

11-01-10

Meester Albert Vermeire is overleden

Maandag 11 januari 2010 is een zwarte dag in de Beernemse geschiedenis. Na het plots overlijden van Franky Van Den Driessche bereikt ons zonet het droevige nieuws dat ook Meester Albert Vermeire op zondag 10 januari overleden is in het Elisabeth ziekenhuis van Sijsele.

meesterGeboren op 30 juli 1917 studeerde hij af als onderwijzer. Na een zwaar auto-ongeluk besloot hij als rentmeester bij Gravin d’Hespel op het kasteel Drie Koningen in dienst te treden. Gans zijn leven lang bleef hij verweven met het Beernems verenigingsleven zowel op sportief als op cultureel vlak.

Tijdens zijn jeugd koesterde de jonge Vermeire twee dromen. Vooreerst wilde hij wielrenner worden en later wilde hij een opleiding als piloot volgen, maar zijn ouders hadden het zo niet begrepen en hij trok naar de onderwijzersschool in Torhout. Toen De Tweede Wereldoorlog uitbrak verbleef hij gedurende 27 maanden in krijgsgevangenschap. Het was ridder Hubert van Outryve d’Ydewalle die hem na zijn terugkeer vroeg om Nederlandse les te geven aan zijn vrouw Hélène du Sart de Bouland, waarna het gezin Vermeire, die toen getrouwd was met Suzanne Batsleer, verhuisde naar een huis op het domein. Zijn taak van lesgever weerhield hem er niet van om actief te zijn in het lokaal verenigingsleven. Zo stichtte hij een lokale afdeling van het Rode Kruis en richtte een organisatie Brood voor de armen op.

Cultuur

Op literair vlak ontpopte de “meester” zich tot schrijver van toneelstukken. Zo werden De Derde Man en Stille Kracht beloond toen hij deelnam aan een wedstrijd voor liefhebberstoneel in Vlaanderen. Ook in poëziemiddens geraakte Vermeire bekend, want bij de Poëzieprijs van Meise, bekroonde de jury drie door hem ingestuurde werken. In sportmiddens hielp hij neef Robert Vermeire zijn eerste stappen zetten in de cyclocrosswereld. Talrijke sportverenigingen konden rekenen op zijn steun. In de schaduw van het kasteel richtte hij de boogschuttervereniging Sint-Hubertusgilde op met als leuze Omwille van de leute.

Later werd hij voorzitter van de Vlaamse Boomkwekers, waarna hij de Nationale Groepering van Boomkwekers oprichtte om nadien als afgevaardigde te zetelen in de Euro-commissie. Het meest van al werd hij bekend voor zijn coördinerende rol tijdens de Kunstweekends op het kasteel, toen hij naast Gravin d’Hespel optrad als gastheer voor al wie naam of faam had in Vlaanderen. Belangrijk vond hij het contact met de gewone man te behouden. Menigeen die problemen kende, kon op zijn goed hart rekenen. Albert Vermeire laat twee kinderen, Bie en Hilde, drie kleinkinderen en vier achterkleinkinderen na.
Info: De begrafenisplechtigheid vindt plaats op vrijdag 15 januari om 10u30 in de parochiekerk van Heilige Maria Moeder Gods te Beernem. De asverstrooiing zal plaats vinden op vrijdag 5 februari om 14 uur op de begraafplaats van H.M.M.G. Aan de nabestaanden betuigen we oprechte gevoelens van deelneming.
Foto:Albert Vermeire voor het kasteel Drie Koningen, waar hij het grootste deel van zijn leven verbleef.

13:05 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

zo te lezen een bijzonder en hartelijk mens op een bijzondere plaats en plek. veel medeleven naar de familie en laat het een troost zijn dat hij een fantastisch en geestlijk rijk leven heeft gehad. groet Cor

Gepost door: cor van der Horst | 12-01-10

De commentaren zijn gesloten.