Beernem

02-12-09

Rode Kruis laat Oedelemse bloedgevers in de kou staan

Een honderdtal bloedgevers hadden zich ingeschreven voor de maaltijd die jaarlijks doorgaat in de parochiezaal van Oedelem, naar aanleiding van de huldiging van verdienstelijke bloedgevers. Roland Vanpoucke, voorzitter van de vereniging, mocht schepenen Carine Janssens en Jos Sypré verwelkomen.

bloedToch was hij ontgoocheld over de afwezigheid van mensen van het Rode Kruis. Op elke huldiging van bloedgevers was er altijd iemand van het Rode Kruis aanwezig. Niet op deze huldiging in Oedelem. “Het Rode Kruis laat ons grotendeels aan ons lot over”, aldus een ontgoochelde Roland Vanpoucke. “Vroeger kregen we nog een toelage van hen, zo’n halve euro per bloedgever, maar ook dat is al weggevallen. Ook binnen onze gemeente vallen wij uit de boot. Door de hervorming van de toelagen aan de verschillende verenigingen, komen wij niet meer in aanmerking. Gelukkig tellen we onder onze bloedgevers twee schepenen, die me beloofden hier iets aan te doen. In februari telden we 166 donoren, waarvan zes nieuwe. In mei kwamen 147 mensen bloed geven, waarvan 6 nieuwe. In augustus daagden 172 donoren op, waarvan 13 nieuwe. Vorige week telden we 190 donoren en maar liefst 19 nieuwe. In totaal maakt dat 675 donoren. Ten opzichte van vorig jaar stijgen we met tien donoren”, analyseert

Schepen Carine Janssens stelt dat er een dagelijkse behoeft bestaat aan bloed. “Door de beperkte houdbaarheid, kan het Rode Kruis geen grote voorraden aanleggen. Vandaag is het feest ondanks het feit dat weinigen nog geneigd zijn iets te doen voor hun medemens. De zaal zit vol met mensen die hun vrije tijd opofferen om hun medemens te helpen. Op gelijk welk tijdstip is er bloed nodig. Bijgevolg wil ik vragen aan iedereen om vrienden, kennissen, buren, familieleden te blijven motiveren om ook bloed te geven. Het Rode Kruis bepaalt de selectiecriteria om bepaalde risicofactoren uit te sluiten. Bloed geven blijft belangrijk”, benadrukt Carine Janssens, die de organisatoren van de bloedinzamelingen looft voor hun inzet en enthousiasme.

Foto :Bertrand Afschrift, Walter Dhaens, Jean-Pierre Neirinck en Marie-Jeanne Puype, hier met bestuursleden en schepenen, gaven al honderd keer bloed. René Martens was aan zijn 120ste bloedgifte toe.

15:43 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.