Beernem

27-11-09

Fietsmeldpunt in het Beernems station

Dagelijks worden zo’n 300 fietsen in de omgeving van het Beernems station gestald. Hier gebeuren volgens de lokale politie het groots aantal fietsdiefstallen. Met het openen van dit fietspunt hoopt het OCMW-bestuur de fietsdiefstallen te verminderen. Tevens kunnen de pendelaars er kleine fietsdefecten laten herstellen.

fietspuntIn juli 2008 werd het OCMW Beernem door de Vlaamse Minister van Sociale Economie erkend om een fietspunt op te starten. Na heel wat voorbereidingen werden in de voorbije vakantieperiode de nodige aanwervingen gedaan. “Een fietspunt is geen bewakingsdienst”, stelt OCMW-voorzitter Luc Goutry. “We kunnen niet politioneel optreden. Bij diefstal zal men andere diensten contacteren. Tevens zorgt men voor een zichtbare aanwezigheid, wat volgens specialisten een ultieme ontradend effect is om dieven te ontmoedigen. De taken van de twee aangeworven fietspunt medewerkers is velerlei. Zo zullen ze aanwezig zijn op piekmomenten. Ze zullen pendelaars sensibiliseren om hun fiets in orde te brengen en hen helpen hun fiets te stallen. De fietsstallingen krijgen een dagelijkse onderhoudsbeurt en staan in voor het onderhoud van de stationsomgeving. Ongesloten fietsen worden opgespoord en eventueel beveiligd. Daarnaast staan ze in voor fietsgraveeracties, waarbij op regelmatige tijdstippen iedereen kan langskomen om zijn of haar fiets te laten graveren”, legt Luc Goutry uit.

Extra takenpakket

Met de dienst van toerisme en provincie werd overleg gepleegd om het takenpakket van de fietspunt medewerkers uit te breiden. “Inderdaad”, beaamt Luc Goutry. “Onze medewerkers kunnen instaan voor het onderhoud van fiets- en wandelroutes. Daarnaast wordt het onderhoud gedaan van fietsstallingen binnen de gemeente. Kleine herstellingen aan fietsen worden uitgevoerd volgens het coming home principe. Als de pendelaar terugkomt van zijn werk, vindt hij zijn fiets in goede staat terug. Zo worden remblokjes vervangen, remmen afgesteld, platte band hersteld, lampjes vervangen, dynamo’s nagezien, zadel, stuur of wielen rechtgezet, kettingen ontvet en gesmeerd enz… Het is de bedoeling dat het fietspunt een aantal fietsen ter beschikking heeft om te verhuren aan toeristen. De start hiervan is voorzien in het voorjaar 2010. Voor al deze taken hebben we twee fulltime werknemers aangeworven. Na twaalf maanden worden ze geëvalueerd om hen eventueel een vast contract te kunnen bezorgen. Beide werknemers hebben een opleiding tot fietshersteller gevolgd in het VTI Brugge en volgden ze bij Syntra een spoedcursus fietsherstellingen. Onze coördinator van de PWA en de coördinator Tewerkstellingsprojecten binnen het Sociaal Huis volgen de dagelijkse werking van dit fietspunt”, vertelt Luc Goutry.

11:15 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.