Beernem

26-11-09

Gesprek met nieuwe pastoor Eddy Van Maele

Nadat priester Stefaan Decavele door de bisschop werd aangeduid om vanaf 1 september 2009 opnieuw les te gaan geven, werd Eddy Van Maele (37), voormalige pastoor van Ruddervoorde, aangesteld om de afscheidsnemende priester te komen vervangen. Ondertussen heeft Eddy Van Maele zijn intrek genomen in de volledig gerestaureerde pastorie in de Hoornstraat.

pastoorDeze jonge priester heeft zijn klassieke humaniora gedaan bij de broeders Xaverianen in Knokke om daarna over te stappen naar het seminarie in Brugge. “Daar heb ik twee jaar filosofie en vier jaar theologie gestudeerd”, opent Eddy Van Maele het gesprek. “Priester worden, zat er bij mij al in van kindsbeen af. Zo lang ik me kan herinneren, heb ik altijd het verlangen gehad om priester te worden. Dat is eigenlijk eigenaardig, want ik kom niet echt uit een katholiek nest. Als kind engageerde ik me om misdienaar te worden en zo heb ik het kerkelijk leven beter leren kennen. Nooit hebben mijn ouders me in die richting gedreven. Die drang zat in mij en het is nooit weggetrokken. Mijn geloof is wel geëvolueerd, heeft meer diepte en vorm gekregen. Daarnaast kon ik mijn muzikale liefhebberij ontwikkelen en speelde op het kerkorgel. Ik hou ongelooflijk veel van gregoriaanse muziek. Muziek in het algemeen is zeer belangrijk en liturgisch klinkt het zeer mooi in de kerk. Het biedt me ook een vorm van ontspanning. Ik geraak goed mijn emoties kwijt bij muziek spelen of beluisteren. Muziek en lectuur vormen mijn twee grootste ontspanningsmogelijkheden. Mijn voorkeur gaat vooral uit naar heemkunde, geschiedenis en biografieën, vooral dan van politici of presidenten van Frankrijk. Daarnaast zijn er ook de spirituele boeken en boeken die op mijn kerkelijk werk gericht zijn”, vertelt Eddy Van Maele.

Parochie

Na zijn studietijd kreeg Eddy Van Maele de keuze uit onderwijs of parochie. “Ik moest niet lang nadenken”, vervolgt Eddy Van Maele. “Vermits ik al wat ervaring had opgedaan, koos ik voor parochie en werd medepastoor in Brugge, meer bepaald in Sint-Pieters. Met een bang hartje ging ik ernaar toe. Ik was nauwelijks 24 jaar oud. Als je studeert, denk je dat je de wereld zal verslaan, maar de realiteit is toch iets anders. Toch is die eerste functie heel goed meegevallen. Ik heb er enorm vele bijgeleerd. Ik heb er de gekwetste eigenschappen van de maatschappij leren kennen. Ik kwam er in contact met mensen omgeven door een ruwe bolster, maar met een heel goede en fijne inborst. Ik was er enorm getroffen door mensen die over minder materiele mogelijkheden beschikken, maar zich toch zo hard voor iets kunnen inzetten. Dat heeft mijn blik veranderd op het leven en op mensen. De bereidheid tot delen is er groot”, stelde Eddy Van Maele vast, die zijn eerste functie als een goede leerschool heeft ervaren.

Kind van de zee

Na die vijf jaar Sint-Pieters kreeg de jonge priester de opdracht om pastoor te worden van Ruddervoorde. “Dat was voor mij terra incognito”, aldus Eddy Van Maele. “Ik had de naam wel eens zien staan op de autostrade, maar was er nog nooit geweest. Ik ben er toe gekomen en dat was een coup de foudre vanaf het eerste moment. Ik voelde me er onmiddellijk thuis en het klikte meteen met de bevolking. Zoiets ervaar ik ook hier in Beernem, alhoewel ik een kind van de zee ben. Mijn afscheid was dan ook een heel emotioneel moment. Landelijke gebieden zoals Ruddervoorde en Beernem liggen me wel”, weet Eddy Van Maele.

Te kort aan priesters

Groot-Beernem beschikt over vijf kerken, maar moet het doen met twee priesters. Eddy: “Ja, dat is voor mij een grote verandering en wordt een serieuze uitdaging. Hier mis ik zowat het overzicht. Je leert minder vlug mensen kennen, omdat het veel te verspreid ligt. Het doet me wel veel deugd, dat ik voel dat ik overal wel gekomen ben. Ik ben daar heel dankbaar voor en ervaar het een beetje als een mirakel van het geloof. Anders is het moeilijk om aan iets te beginnen. Ik vind het boeiend om mensen te leren kennen en ben altijd verwonderd in mensen, van wie ik veel bijleer. Ik vind het een beetje jammer niet op alles te kunnen ingaan wat mensen vragen. Dat is iets nieuw voor mij. Hen ontgoochelen ligt me niet. Ik wil hen ten dienste zijn, maar je kan niet alles doen en dat moet ik nu leren”.

Jongeren

Op de vraag hoe hij tegenover de verminderende belangstelling voor het christelijk geloof van jongeren staat, stelt pastoor Eddy, dat veel jongeren weinig belangstelling koesteren voor de maatschappij waarin ze leven. “Jonge mensen zijn niet anders dan vroeger. Er steekt heel veel goeds in hen, maar hun interessevlak ligt anders. Ze kunnen zich bezig houden met ontspanningscultuur, die al hun tijd in beslag neemt. Hierdoor blijft er weinig energie en tijd over om zich in iets te engageren. Gelukkig zijn er nog velen die zich in jeugdbewegingen interesseren. Jongeren worden te veel afgeleid door ontspanning om zich verder als mens te ontwikkelen. Feitelijk zitten we in een cultuurcrisis. De computer neemt zoveel van hun tijd in beslag, dat er geen reflectie meer is naar diepere waarden. Ik vind het soms jammer dat men de grote schat die we bezitten niet ontdekt, niet alleen van het geloof, maar van onze cultuur, samenleving, onze eigenheid en fierheid. Onze geestelijke cultuur die enorm rijk is, moet blijkbaar herontdekt worden. Familiale waarden gaan achteruit. Mijn neefjes en nichtjes chatten alle dagen met vrienden, die ze nooit hebben ontmoet. Het sociaal kader is weggevallen. Ons dorp heeft bijna geen enkel dorpscafé meer. Het sociaal weefsel is er niet meer. We hebben de drang niet meer om elkaar op te zoeken. Daarin kan de kerk een rol spelen, want kerk is in wezen samenkomen”, aldus Eddy Van Maele.

Celibaat

Eddy Van Maele vindt het celibaat ook een groot modern probleem. “We zijn al veel waardevolle mensen verloren, die een celibatair leven moeilijk aankonden. Dat is een pijnpunt. De kerkelijke traditie dateert van de elfde eeuw, maar thans ervaren de lokale kerken in Europa dat er hier omtrent iets moet gebeuren. Dit is blijkbaar nog niet doorgedrongen in de centrale kerk in Rome of men wil er niets over horen. Je krijgt een soort gespletenheid, wat spijtig is, want in de katholieke kerk vormt juist de eenheid een grote waarde. Ikzelf ben zeer gevoelig voor eenheid en genegenheid. We mogen dat niet lossen. We maken deel uit van de katholieke kerk en kunnen daar fier op zijn. Afhaken heeft weinig zin. Je moet blijven ijveren en meedoen en die band behouden, zowel op gelovig als op familiaal vlak. Het celibaat vormt een groot probleem en in de schoot van de kerk zijn dat eigenlijk twee roepingen, die de kerk tezamen eist, maar die toch elk afzonderlijk staan. Wellicht was het probleem vroeger minder prangend dan nu, toen er nog huishoudsters waren. Het beschermende kader van de roeping is weggevallen. Men overroept celibaat en men raakt gefixeerd op de seksuele kant van de zaak. Het seksuele alleen houdt mensen niet samen. Een relatie evolueert naar gezelschap, mensen worden tochtgenoten. De beste relaties krijgen we als man en vrouw beste kameraden worden. De aanwezigheid van iemand is belangrijk. Thans ervaart een priester meer die alleenheid”, besluit Eddy Van Maele, die er als priester echt wil staan voor zijn parochianen.

Privé

Eddy Van Maele is geboren op 29 februari 1972 in Knokke. Na zijn studies bij de Xaverianen en later in het Brugse Seminarie, werd hij gewijd in 1996, waarna hij medepastoor werd in Sint-Pieters voor een periode van 5 jaar. Daarna werd hij als pastoor aangesteld in Ruddervoorde en na acht jaar wordt hij de nieuwe pastoor van Groot-Beernem.

18:23 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

welkom Bij deze wil ik U welkom heten in onze federatie en hoop, als lid van de parochiale werkgroep van Oedelem, op een vruchtbare samenwerking!

Gepost door: Marleen | 27-11-09

Geachte,

We hebben een vraagje vriendin van ons heeft babytje en ze wil mij en mn echtgenoot als peter en meter kan dat?
Omdat er geen mogelijkheid is voor iemand anders.

mvg
de decker dagmar

0487/27.25.76

Gepost door: dagmar | 27-08-13

De commentaren zijn gesloten.