Beernem

10-11-09

China in de bibliotheek

Fototentoonstelling met werk van Hans Vandeweghe.Niet die ene Chinese muur is het onderwerp van deze fototentoonstelling, wel de ontelbare "gewone" muren waartegen of waartussen het dagelijkse leven van de Chinees zich afspeelt.

Niet alleen de wijze waarop ze werden geconstrueerd, doch ook én vooral hoe ze worden gebruikt als drager van "boodschappen" allerhande, hoe ze worden gedecoreerd, gepersonaliseerd, geperforeerd, gevandaliseerd of gesacraliseerd... Geen grote monumenten of wijdse panorama’s, maar een persoonlijke en intieme kijk op het ogenschijnlijk banale.

chineesDe fotograaf Hans Vandeweghe heeft reeds meerdere malen deelgenomen aan groepstentoonstellingen. Hij werd recent geselecteerd voor een individuele reizende tentoonstelling in een 15-tal Vlaamse culturele centra, dit vanaf mei 2010.

Deze tentoonstelling is te bezichtigen 23 november tot 30 december 2009.

• “China vandaag”, lezing door Catherine Vuylsteke, op woensdag 25 november om 19u30

Catherine Vuylsteke is sinologe en journaliste bij De Morgen. Ze studeerde in China, reist regelmatig door dat land en schreef een boek over haar vele gesprekken met gewone Chinezen “Volksrepubliek van verlangen. Ontmoetingen in het hedendaagse China (2007) “. Vandaag zijn er ongeveer 1,3 miljard Chinezen. Allemaal mensen met dromen, verlangens en hoop. Over hen gaat het boek, het geeft een beeld van een land in voor- en tegenspoed en beschrijft de transformatie van China in een 20-tal thema’s waaronder minderheden, steden en sociale problematiek. Catherine Vuylsteke vertelt het verhaal met liefde voor China, maar met een bijzonder kritische en “Westerse” blik.

Dit jaar bracht ze een nieuw boek uit: “Het gewicht van Hemelse Vrede. Vrijheid en verzet sinds Tiananmen.”. Hierin onderzoekt ze de cruciale vragen over de maatschappelijke en politieke evolutie die China de afgelopen twee decennia doormaakte.

Inkom gratis. Reservatie gewenst (tel. 050/781128, bibliotheek@beernem.be)

14:20 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.