Beernem

03-11-09

Groot-Beernemse verhalenbank in de maak

Op uitnodiging van de Beernemse Erfgoedcel, cultuurfunctionaris Conny Lambert en van schepen Patricia Waerniers, staken enkele vrijwilligers de koppen bij elkaar in een poging de fundamenten te leggen van een Groot-Beernemse verhalenbank. De bedoeling is om een verzameling aan te leggen van Beernemse gebeurtenissen, digitaal opgenomen uit de mond van diegenen die het beleefden. Tevens zouden op deze manier Groot-Beernemse figuren voor het nageslacht bewaard worden en een instrument vormen voor diegenen die aan research doen over lokale geschiedenis.

verhaalOnder impuls van bezieler Carlos Croene, werden Gijs Degrande, Marc Devos, Dries Vanbelleghem, Mathieu Van Speybrouck en Gwenny Vlaeminck uitgenodigd omwille van hun historische achtergrond. Werner Beirnaert, Carlos Croene, Reginald Braet en Dirk Debbaut staan op de kandidatenlijst van de interviewers, terwijl Robert Stock de Beernemse senioren vertegenwoordigde. Katrien Steelandt werd als deskundige van de Brugse verhalenbank uitgenodigd. “Met de Beernemse verhalenbank willen we een archief uitbouwen van getuigenissen van Groot-Beernemnaars over gebeurtenissen en personen in Groot-Beernem”, legt Carlos Croene uit. “We willen inwoners de kans bieden hun verhaal te doen. Hierdoor krijgen belangstellenden, familieleden, onderzoekers, groepen of verenigingen de gelegenheid te luisteren naar gebeurtenissen verteld door personen die alles beleefden. Zo kunnen we familieverhalen onderscheiden van wetenschappelijk belangrijke zaken. De heemkundige kring Bos en Beverveld heeft gedurende jaren al het belangrijkste historisch verleden blootgelegd, maar op auditief vlak is er niets gebeurd”, stelt Carlos Croene vast.

Digitale ontsluiting

Men kan zich de vraag stellen wat het belang is van een dergelijke verhalenbank. “Digitale vastlegging van de geschiedenis heeft zijn waarde”, vervolgt Carlos Croene. “Hiermee hopen we op deze manier onze lokale geschiedenis te verrijken met voorbeelden uit de eerste hand. Mondelinge overlevering stelt ons in staat geschiedenis te schrijven vanuit het beleefde standpunt van een man of vrouw”, verduidelijkt Carlos Croene, die zelf al een paar mensen heeft geïnterviewd. “Deze verhalenbank kunnen we beschouwen als een getuigenissenbank, dat als een aanloopadres kan geïnterpreteerd worden voor informatie, verrijking van evenementen, aanvulling van familiegeschiedenissen, verdieping van plaatselijke leefgemeenschappen, voor studenten en al wie belangstelling toont voor lokale geschiedenis. Een digitale ontsluiting kan als een belangrijke uitbreiding van het historisch arsenaal beschouwd worden. De inhoud van de verhalen wordt vastgelegd en kunnen door de komende generaties beluisterd worden”, besluit Carlos Croene.

Foto :Met veel enthousiasme heeft een groep vergaderd over het oprichten van een verhalenbank.

13:50 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.