Beernem

25-10-09

WTC Oedelem bestaat 40 jaar

Tijdens een gezellige receptie op het gemeentehuis naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van WTC Oedelem werd tevens hulde gebracht aan wielertoerist Marcel Huyvaert (74), die de club boven de doopvont hielp houden en nog steeds actief lid van de club is. Burgemeester Johan De Rycke had het over een fenomeen, die ondanks zijn leeftijd nog elke week zijn kilometers aflegt.

veloVoorzitter Rudi Vervynckt schetste tijdens zijn toespraak de geschiedenis van de club. "Oorspronkelijk is de club gesticht in 1967, maar er was een onderbreking van twee jaar, zodus kunnen we nu pas het 40-jarig bestaan vieren. Het eerste lokaal was in café Dandy en toen reden de leden nog zonder truitjes of vesten en veelal op gewone fietsen. Zo legde men gemiddeld 25 km af aan een snelheid van 16-17 km per uur. Dat is geëvolueerd naar een groep van 30 wielertoeristen die een rit reden van 35 km. Na acht jaar verhuisde de club naar café Karel de Goede en dat voor 12 jaar, want dan trok de club naar café 't Veldzicht bij Libert. Destijds werd er op 1 mei een grote rit gereden, zoals wij nu doen op 21 juli. Namen-Bouillon-Namen, Drongen-Valencienne-Drongen en Ledegem-Kassel-Ledegem behoorden tot de kaskrakers, jawel ritten van 200 km. Vandaag huldigen we dan ook Marcel Huyvaert, die een boek kan schrijven over veertig jaar veloclub Oedelem", waarna de voorzitter de nestor van de wielertoeristen een geschenk overhandigt en een bloementuil voor vrouwtje Aline.

Schepen van sport Jos Sypré stelt dat deze wielertoeristenclub vergeleken kan worden met een streekproduct van eigen bodem met een puur recreatief karakter, wat in Beernem, net zoals de competitiesport, een volwaardige pijler vormt van het gemeentelijk sportbeleid. "Het sportieve koppelen aanhet sociale ondervond ik enkele maanden terug tijdens de eerste opendeur woensdagnamiddagfietstocht. Ik werd uitgenodigd om vooraan te rijden. Enkele kilometers verder wist ik waarom. Er was enorm veel wind op kop. Toen ik me omdraaide bleek iedereen in goede positie in mijn wiel te zitten", aldus de schepen.

"WTC Velosport Oedelem onderscheidt zich door hetgeen ze al 40 jaar aanbieden, namelijk : mooi uitgestippelde fietstochten aan een tempo, waarbij nog ruimte is voor een leuke babbel onderweg. De wegkapiteins loodsen iedereen veilig doorheen de gevaren van de weg, zodat ieder de tocht kan doorspoelen bij Libert in café Veldzicht", aldus Jos Sypré, die meteen "flandrien" Marcel Huyvaert even op de rooster legde voor een interview. Hieruit leerden we dat Marcel geen renner mocht worden van zijn moeder en met pijn in het hart zijn koersfiets als jonge coureur in spé aan de kant moest zetten. Later ontdekte Marcel dan opnieuw de fiets als wielertoerist. In al die jaren is er geen enkele weg niet meer in onze contreien, die niet door Marcel werd bereden. Anekdoten heeft hij in overvloed, maar hij houdt het simpel en stelt dat als ze na een tocht veilig bij Libert aankomen, dit hem gelukkig maakt. "Lange afstanden moeten we niet meer afleggen, want anders komen we te laat toe bij Libert", lacht de schalkse Marcel Huyvaert, die met deze hulde een hoogtepunt uit zijn wielertoeristenloopbaan beleefde.

20:59 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Reginald, van harte bedankt voor het mooie blogje.
Tevens wil ik langs deze weg ook al onze leden en bestuur bedanken voor hun inzet en hopelijk nog vele jaren fietsplezier
Uw voorzitter: Rudi

Gepost door: Vervynckt Rudi | 27-10-09

De commentaren zijn gesloten.