Beernem

20-10-09

Nieuwe adviesraad Personen met handicap ingesteld

In het kader van het Lokaal Sociaal Beleidsplan werd in het OCMW-Sociaal Huis de Raad voor Gehandicapten Beernem officieel geïnstalleerd. De Raad bestaat uit een 12-tal personen, die zich als vrijwilliger hebben gemeld of enkele Groot-Beernemse organisaties vertegenwoordigen.

raadNa heel wat voorbereidend werk, vooral door de diverse besprekingen in de OWMW-raad en in de Gemeenteraad naar aanleiding van diverse vragen van de Groen!-fractie, werden de statuten voor deze nieuwe raad goedgekeurd. “Liefst 13 vrijwilligers hebben zich kandidaat gesteld om deel uit te maken van deze raad”, stelt OCMW-voorzitter Luc Goutry vast. “Zij zullen allen deel uitmaken van de raad. Deze gemeentelijke adviesraad zal opkomen voor de belangen van personen met beperkingen, die in onze gemeente wonen, om waar nodig, hun levenskwaliteit te verbeteren of te optimaliseren. Mensen met een beperking zijn zelf het best geplaatst om advies te geven over die zaken die hen aanbelangen. Dit is beter dan dat er beslissingen genomen worden over hun hoofden heen. Daarom zijn zij ook effectief opgenomen in de raad, samen met diverse deskundigen van de vele instellingen actief op onze gemeente”, legt Luc Goutry uit.

Doel

Men kan zich afvragen wat deze adviesgroep nu zal uitvoeren. “De raad geeft advies aan het gemeentebestuur rond het toegankelijk maken van openbare gebouwen en plaatsen”, vervolgt Luc Goutry. “Tevens kan ze dienen als aanspreekpunt en doorgeefluik voor mensen met een beperking die problemen ondervinden met toegankelijkheid van gebouwen, wegenwerken, mobiliteit, nieuwbouw en verbouwingen of werkgelegenheid. Waar nodig kan in overleg getreden worden met andere adviesraden. Tevens is het een instrument om de bevolking te sensibiliseren rond de problematiek van mensen met een beperking. Tenslotte kan de raad activiteiten organiseren, waarbij zowel mensen met een handicap als mensen zonder beperking kunnen aan deelnemen, zoals rolstoelvriendelijk wandelingen uitstippelen…”, aldus Luc Goutry.

Foto :De Raad bestaat uit onafhankelijken Marnik Desmedt, Xavier Stevens, Hilde De Vis, Elke De Baets en Gino Vanpoucke. Verder nemen deel : Herman Decaluwé (Ter Muiden), Alain Volders (MPIGO De Bevertjes), Christel Witdoeck (Beschut Wonen), Eric Vandamme (Ziekenzorg), Jorik De Keyser (Oranje Jeugdwerking), Maurice Tant (KBG) en deskundige Katrien Moelaert.

15:10 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.