Beernem

16-10-09

Open deurdag bij melkveehouder Patrick Costers

stalOp vrijdag 16 oktober zetten Patrick en Carine Costers-Van de Walle in de Beverhoutsveldstraat 60, hun staldeuren open voor het groot publiek. Zo’n drieduizend bezoekers kwamen er over de vloer om de meest moderne veestal uit de regio te bekijken. De bouw van deze nieuwe melkveestal is revolutionair in haar soort en heeft de allernieuwste snufjes aan boord.

Na vele bezoeken in binnen- en buitenland en overleg met vakspecialisten besloot Patrick Costers om een uiterst moderne veestal te bouwen. “Het welzijn en de hygiëne van zo’n 200 koeien staan voorop in deze melkveestal”, aldus Patrick Costers. “Mijn dieren staan in een zandbak en de betonnen vloer geeft meer loopcomfort. Ik kan de koeien afborstelen of wassen. Een geïsoleerd dak, een brede lichtstraat en ventilatienok, licht doorlatende gordijnen en ruime afmetingen zijn kenmerken die voor een groter koecomfort zorgen en dus voor een hogere productie. Mijn paradepaardje is de draaimelkstal. De koeien worden automatisch naar deze draaimolen geleid. Als de koeien binnen zijn, draait de carrousel rond. De koe gaat verder, terwijl wij gewoon blijven staan. Dan volgt een andere koe. Als de koe rond is, wordt ze met een tweewegsysteem uitgeselecteerd, waarna de melkmachine de koe automatisch afkoppelt”, legt Patrick Costers uit.

Betere tijden

In deze melkdraaistal kunnen zo’n 140 koeien per uur gemolken worden. “Ik heb het bedrijf in 2000 van mijn vader Georges overgenomen. Hij startte hier in 1963 en bouwde in 1970 een dubbel rij bindstal voor 60 melkkoeien. Negen jaar later werd deze stal compleet omgebouwd tot een ligboxenstal. In 1992 kwam ik op het bedrijf en met de bouw van een open front stal voor 65 stuks jongvee dreven de specialisatie in het melkvee door. Vanaf 2002 namen we een tweede bedrijf over en werd er gedurende zes jaar op twee locaties gemolken. Vorig jaar voegden we de twee veestapels samen. Vandaag zijn we gelukkig deze moderne installatie te kunnen laten zien”, legt Patrick Costers uit.

De melkveestal met een aparte mestsilo kost zo’n 1,5 miljoen euro. Toch een grote investering in een tijd waarin melkveehouders klagen over de melkprijzen.“We hadden geen andere keuze”, aldus Patrick Costers. “Ofwel stoppen met ons bedrijf, ofwel een groot risico lopen. We hopen dat het weer goed komt, want vroeger heb ik ook altijd gehoord van mijn vader en grootvader dat er slechte tijden werden afgewisseld met goede tijden. Maar die slechte tijden mogen niet te lang duren”, besluit Patrick Costers.

22:10 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

HARTELIJK GEFELICITEERD. Ik wens jullie van harte proficiat met deze prachtige installatie. De investering is inderdaad zwaar en de melkprijzen zijn laag maar het comfort voor dier en boer(in) zijn hier ook van belang. Om 200 koeien op een ergonomische manier te melken binnen een korte tijdsspanne is er geen alternatief. Dat er zoveel belangstelling was is een bewijs dat er een enorme schaalvergroting zal optreden de komende 5 jaar. Bedrijven met minder dan 500.000 liters per jaar zullen zeldzaam worden. De melkveehouders zullen hun produktiekosten drukken door de produktie per koe op te drijven en de koeien minder snel te moeten vervangen door de betere infrastructuur.

Gepost door: Johan- gemeenteraadslid Beernem | 17-10-09

De commentaren zijn gesloten.