Beernem

09-10-09

Oosterse sporten doen het goed bij senioren

De sportdienst van de gemeente Groot-Beernem hield onder de 50 plussers een sportenquête. Ondertussen zijn de resultaten binnen gekomen en werden 253 actieve deelnemers genoteerd. Bij de evaluatie blijkt dat er wel behoefte is aan sport bij de senioren, met vooral het accent op oosterse sporten.

sen1Met deze enquête willen de leden van de sportdienst uitzoeken wat de Beernemnaar belangrijk vindt op sportief vlak. “Van de ingevulde formulieren waren er 122 exemplaren door mannen ingevuld en 131 door vrouwen”, start Pieter Vandendriessche, de Beernemse sportpromotor, zijn evaluatie. “Al snel werd duidelijk dat sommige verlangens ver uit elkaar liggen. De jongere respondenten maakten duidelijk dat ze nog zelfstandig zijn en zelf op zoek gaan naar hun beweging, terwijl de oudere groepen geen verplaatsingen willen maken en dat het aanbod naar hen toe moet worden gebracht. Ook de gezondheid heeft een grote invloed op de participatie aan het sportieve medium. Zo’n 61 procent van de 50-plussers doet nog steeds aan sport. Zo’n 38 procent heeft de stap nog niet gezet. Op de vraag of men sportmogelijkheden kent, blijkt zo’n 70 procent geen sportmogelijkheden te kennen. Het gros van de deelnemers aan de enquête geeft geen reden op waarom ze niet aan sport doen. In de groep 70 tot 79 jaar is het vooral de gezondheid die hen parten speelt”, legt Pieter Vandendriessche uit.

Resultaten

Slechts een kwart van de mensen vindt dat er een voldoende sportaanbod is in de gemeente. De jongere groep mist vooral aquagym, badminton en een tweede sporthal. De groep boven de zestig jaar voegt er nog tennis aan toe en is op zoek naar meer informatie. Bowling, dansen, fitness, indoor-petanque, minigolf, turnen en wandelen worden gevraagd door de groep 70 tot 79 jaar. De nog oudere groep heeft geen idee wat er ontbreekt. “Een 37 procent van de deelnemers vindt het belangrijk dat er gesport wordt met leeftijdsgenoten, terwijl een even groot percentage vindt van niet. Mensen uit de groep tussen 60 en 70 jaar, die aan sport willen doen, verkiezen vooral oosterse sporten zoals tai chi en yoga. Het tijdstip waarop men wil sporten blijkt vooral de namiddag te zijn en de meeste deelnemers vinden dat er na de inspanning een ontmoetingsplaats of –ruimte moet voorzien worden”, aldus Pieter Vandendriessche.

21:23 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.