Beernem

06-10-09

Grote vernieuwingen in Mariawende

Tijdens de week van de dementie liep er in het Woon- en Zorgcentrum Mariawende, Rollebaan in Beernem, een tentoonstelling met als thema “Tijd-loos heden”. Tevens maakte de directie gebruik van het druk bezochte weekend om haar nieuwe diensten openbaar te maken.

mariawendeDe tentoonstelling was volgens initiatiefneemster Riet Blomme een warme uitnodiging om even rond te dwalen in een tijd-loos heden. “Het is een ode aan de mensen die wij mogen verzorgen en omringen”, aldus de kunstenares. “Ik gebruikte de vormgeving van het hoofd in confrontatie met het vergeten als rode draad. Dementie spaart niemand, er is niemand die er om vraagt. Puzzelstukken staan voor de hersenfuncties, die één na één wegvallen. Wanneer daardoor de remmingen verdwijnen, valt het masker. Dit als teken van een sterk symbool, want dan komt de figuurlijk naakte mens naar voor, weerloos in afhankelijkheid”, vertelt Riet Blomme.

Nieuwe diensten

Op de plaats van het oude rusthuisgebouw is de nieuwe serviceresidentie Kloosterhof verrezen. Het Kloosterhof omvat 21serviceflats, verspreid over drie verdiepingen, die bejaarden een aangepaste huisvesting biedt, waar ze toch nog zelfstandig kunnen wonen. “De bouwwijze van de flats houdt rekening met de problemen die oudere mensen kunnen ondervinden, zoals verplaatsingsproblemen, het gevoel van onveiligheid of eenzaamheid', verduidelijkt directeur Dirk Notte van Mariawende. Op de gelijkvloerse verdieping van Het Kloosterhof bevinden zich het lokaal dienstencentrum Mirte en het dagverzorgingscentrum Rosas. “Mirte is er voor alle mensen van alle leeftijden van Groot-Beernem met bijzondere aandacht voor 55-plussers. De cafetaria is de ontmoetingsruimte bij uitstek. Men kan er vertoeven, iets drinken, kaarten, tv kijken, de krant lezen of een babbel doen. Allerlei cursussen worden er gegeven.

Rosas

Rosas is er voor ouderen (65+), die hulp en ondersteuning wensen om het thuiswonen zo lang mogelijk haalbaar te houden. Hier kan men terecht voor hygiënische en verpleegkundige hulp, activering, ondersteuning en revalidatie, animatie en creatieve en psychologische ondersteuning. “Dat vormt natuurlijk een meerwaarde. Ook het vlakbij gelegen woon- en zorgcentrum vormt een troef. In Mirte kunnen ouderen terecht voor informatie, recreatie, cursussen en zelfs hygiënische verzorging. Ze kunnen er hun haar laten knippen of een pedicure meepikken”, geeft directeur Dirk Notte mee.

Foto : Dirk Notte (directie), Ann Vandaele (referente persoon dementie), Liesbet Blomme (centrumleider Mirte), Riet Blomme (verpleegkundige DVC ) , Anje Van hulle, Ria Famill (2 gastvrouwen), Catherine Vermote (verantw. dagverzorging) , Linda Hallaert (zorgcoördinator), Isabel spriet (sociale dienst), Petra Steelant (verzorgende DVC)

21:02 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.