Beernem

02-10-09

Marcel De Vlieger heeft een schat aan sigarenbandjes

De bijna 90-jarige Marcel De Vlieger uit de Beekstraat 44 in Oedelem, heeft in ruim dertig jaar zo’n 250.000 sigarenbandjes verzameld. Tientallen albums zitten in zijn kasten opgeborgen. Thans zou hij graag zijn verzameling in één stuk aan de man willen brengen. Zelf voelt hij zich niet meer in staat om nog verder aan zijn collectie te werken.

“Zo’n twee jaar geleden kreeg ik een hartinfarct”, valt Marcel De Vlieger met de deur in huis. “Sindsdien kan ik nog nauwelijks mijn verzameling bijhouden of verder uitbreiden. Het sorteren en inplakken van de sigarenbandjes is minutieus werk. Mijn handen beven te veel en ik kan het niet meer aan”, aldus de verzamelaar.

sigarenAlles startte in 1963 toen Marcel het bezoek kreeg van een oud-schoolkameraad. “Na wat herinneringen uit onze schooljaren te hebben uitgewisseld, haalde mijn vriend pater Frans enkele kaften met sigarenbandjes tevoorschijn. Die waren bestemd voor mijn gehandicapte zoon Marc. Jaren na elkaar verraste de pater ons met een bezoekje en telkens bracht hij waardevolle sigarenbandjes mee. Alles werd in dozen gestopt en op zolder gezet, want ik had geen tijd om me ermee bezig te houden. Pas na mijn pensioen in 1979 ben ik met grote ijver begonnen de sigarenbandjes in te plakken. Tot mijn verbazing stelde ik vast, dat ik schatten op zolder had gevonden, want in mijn verzameling staken unieke, volledige collecties. Alle thema’s komen aan bod. Het gaat van vorstenhuizen, over gebouwen, planten, dieren, geschiedenis, kunst enz…”, vertelt Marcel De Vlieger, die heel wat ruilbeurzen begon plat te lopen op zoek naar andere collecties.

Waardevol

Thans is Marcel De Vlieger 89 jaar en voelt dat het niet meer zo goed gaat om alles bij te houden. “Na mijn hartinfarct ben ik ermee opgehouden. Wel kijk ik nog regelmatig in de albums, want het verzamelen van al die mooie sigarenbandjes is eigenlijk een levenswerk geworden. Ik zou het heel jammer vinden, moest deze collectie uit elkaar worden getrokken. Bijgevolg zoek ik iemand die er belangstelling voor heeft. Er steken heel wat waardevolle stukken in mijn collectie. Op ruilbeurzen heb ik ook heel wat aangekocht. Weggeven zal ik zeker niet doen, maar misschien kunnen we een prijs overeenkomen”, hoopt Marcel De Vlieger, die met pijn in het hart zijn collectie wil wegdoen. “Ik ben jarenlang lid geweest bij bepaalde clubs in Brugge en Brussel. Jaren geleden hielden we tentoonstellingen in Knesselare, Oedelem, Damme, Beernem en nog een paar gemeenten. Op bepaalde ogenblikken telden we zo’n 2.000 bezoekers. Naast de boeken met sigarenbandjes beschik ik ook nog over albums met motieven, die op sigarenkistjes zijn aangebracht. Ook deze zijn veel geld waard”, aldus Marcel De Vlieger, die nog over tientallen dozen beschikt waarin duizenden sigarenbandjes wachten op sortering.

Foto :Marcel en Odette De Vlieger, hier met zoon Marc, zien zich genoodzaakt met pijn in het hart hun collectie van de hand te doen.

21:31 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

WAT NOEMT U EEN REDELIJKE PRIJS BEN ZELF EEN GEWONE VERZAMELAAR MAAR VOLGENS BESCHRIJVING DENK IK ZEER DURE VERZAMELING TOCH GRAAG ANTWOORD GROETEN ALEX

Gepost door: MESSAGIE ALEX | 28-06-11

Geachte familie de Vlieger,

Zeer onder de indruk van uw collectie, en met liefdesgevoelens voor de sigarenbandjes, was ik verrast uw collectie te zien. Bijzonder ook, dat er dan zoveel verhalen boven komen over vroeger. Ik ben zelf 54 jaar en kijk er met warmte naar. Wat mooi, dat u deze bijzondere verzameling met zoveel zorg en aandacht presenteert. Wat naar dan ook dat uw trillende handen dan niet doen wat u zo graag zou willen.
Ik kan mij voorstelen dat u met enorm veel plezier aan deze verzameling heeft gewerkt. Het lijkt mij ook erg naar om er dan afstand te doen. Hartelijke groet en sterkte met alles.

Jannie

Gepost door: j.vansteeg | 29-06-11

Telefoonnummer is 050/788552 of 0472/758565

Gepost door: Reginald | 29-06-11

Hoi Marcel; ik ben een beginnende verzamelaar en heb zo hier een daar wat kleine verzamelingen gekocht om te starten maar een mooie collectie al die van u zou me natuurlijk wel aardig op weg helpen .ook zou ik dan weten hoe ik het best te werk ga met verzamelen een sorteren . ik hoop iets van uw te vernemen.

Gepost door: Erik | 02-01-12

Beste familie De Vlieger,

Is deze collectie nog beschikbaar?
Vriendelijke groeten

Gepost door: werner | 29-03-12

je moet bellen naar 0472/758565 of 050/788552

Gepost door: Reginald | 29-03-12

Dag,

Ik ben een verzamelaar van sigarenbanden uit Wielsbele.

Hoeveel vraagt u voor deze totale verzameling.

Groetjes,
Desimpel Hendrik
0492/05.01.13

Gepost door: Desimpel Hendrik | 23-04-14

Ook ik heb een hele verzameling van vroeger die ik beschikbaar stel voor informatie kunt je me mailen

Gepost door: mar | 15-03-15

De commentaren zijn gesloten.