Beernem

16-09-09

Overheidserkenning voor Fides in PC Sint-Amandus

Het Forensisch Initiatief voor Deviante Seksualiteit (Fides), bestaat 10 jaar in de schoot van het PC Sint-Amandus in Beernem. De voorbije tien jaar moest Fides het rooien zonder officiële erkenning van de overheid en dus zonder de noodzakelijke subsidies. Thans lijkt daar verandering in te komen.

fidesVoor het jubileum heeft de groep rond Fides een symposium georganiseerd met als thema “Sporen naar verandering”, meteen de titel van het boek dat door de leden van de groep, onder leiding van Dr. Johan Baecke, werd geschreven. “Fides-R is een residentiële behandelunit die zich richt tot mannelijke plegers van seksueel geweld. Het gaat in de eerste plaats om personen die binnen een strafrechterlijk kader een gespecialiseerde dadertherapie zijn opgelegd. Met deze behandeling proberen we een herval in de toekomst te vermijden en de schade van het misbruik in het verleden te beperken. De behandeling duurt minstens één jaar. Het gemiddelde schommelt ergens tussen de veertien en vijftien maanden. Na de behandeling organiseert de afdeling een nazorgprogramma”, legt Johan Baecke uit.

Erkenning

De lang verhoopte erkenning van Fides Residentieel is ondertussen in een beslissende fase gekomen. Er is een protocolakkoord uitgewerkt met de FOD Volksgezondheid, dat reeds ondertekend werd door de directie en de inrichtende macht van het ziekenhuis PC Sint-Amandus. Het akkoord voorziet niet alleen in een grotere bemanning van Fides R, maar ook in een uitbreiding qua behandelbedden tot 19.

In aanwezigheid van de federale minister van Justitie, Stefaan De Clerck en de directeur-generaal van de FOD Volksgezondheid, Christiaan Decoster werd tijdens het symposium het boek “Sporen naar verandering” voorgesteld. Het boek werd door 23 auteurs, die nauw betrokken zijn bij de behandeling, bijeengeschreven. Het wordt uitgegeven door uitgeverij Garant. In het boek laat elke auteur vanuit zijn of haar specifieke achtergrond het licht schijnen op het netwerk van behandelingen. “Het boek wil een state of art zijn van de behandeling van plegers in Fides. Het wil ook de uitdrukking zijn van onze overtuiging dat de behandeling van plegers in onze huidige maatschappij, onbeduidend noch gering is en in staat is een verschil te maken”, aldus Johan Baecke.

Foto: De groep van Fides onder leiding van Dr. Johan Baecke, hier in aanwezigheid van Justitieminister Stefaan De Clerck, is fier met het boek en de officiële erkenning.

13:46 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.