Beernem

11-09-09

Provincie geeft nieuwe schoolfietsroutekaart uit

De provincie selecteerde dit jaar de gemeenten Beernem, Kuurne, Menen en Zedelgem voor het project rond de schoolfietsroutekaarten. Deze kaarten bevatten plannetjes van de regio met daarop de meest aangewezen fietsroutes en een aantal concrete tips voor een veilige fietsrit van en naar school.

routeIn elk van de geselecteerde gemeenten heeft een werkgroep met een vertegenwoordiging van de secundaire school, de gemeente, de politie en de provincie, de schoolfietsroutes aangeduid. “De doelgroep van deze kaartjes zijn de leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs”, legt gedeputeerde Patrick Van Gheluwe uit. “Deze leerlingen zijn net overgestapt naar de middelbare school en gaan in veel gevallen voor het eerst met de fiets naar school. Deze kaarten hebben een dubbele bedoeling, namelijk meer fietsen en meer verkeersveiligheid. Nog al te vaak brengen ouders hun kinderen met de wagen naar school, uit angst voor onveilige verkeerssituaties. Deze kaartjes duiden de meest veilige fietsroutes aan en waar nodig ook de aandachtspunten. De fiets staat centraal in deze kaarten. De provincie promoot in haar mobiliteitsbeleid de fiets als een volwaardig alternatief voor korte autoverplaatsingen. Voor het uittekenen van de routes op die kaartjes, vertrekken we van het provinciale fietsroutenetwerk. Daarnaast voert de provincie ook nog andere verkeerseducatieve projecten, zoals de campagne veilig fietsen en hou je hoofd erbij, die volgende maand van staart gaat. Tevens trekken we de aandacht rond de gevaren van de dode hoek bij vrachtwagens”, aldus Patrick Van Gheluwe.

Troeven

Volgens Jos Sypré, schepen van mobiliteit, heeft Beernem als landelijke gemeente heel wat troeven. “Beernem wordt doorspekt door de belangrijke verkeersaders : autosnelweg, spoor en kanaal. De steeds groeiende verkeersdrukte op onze gemeentewegen, alsook op de gewestwegen, dienen we voortdurend in het oog te houden. Belangrijk hierbij is het besteden van de grootste aandacht aan de zwakke of zachte weggebruiker. Ieder initiatief dat bijdraagt tot de verkeersveiligheid en het vergroten van het verkeerscomfort, verdient onze aandacht. Samen met de vervoersmaatschappij De Lijn promoten en vergroten we het buscomfort van Beernem naar de omliggende gemeenten, maar vooral naar Brugge. Ons station wordt als een belangrijke verbindingsschakel aanzien in het kader van school-, woon- en werkverkeer. In interactie met de Beernemse lagere scholen, samen met de politie en ondersteund door de Voetgangersbeweging, maken we werk van veilige en kindvriendelijke schoolroutes. Het provinciebestuur West-Vlaanderen ontwerpt momenteel een nieuw vrij liggende dubbelrichting fietspad langs de Overleiestraat in Sint-Joris, als verbinding van het Provinciaal Fietsroutenetwerk naar Knesselare”, aldus de schepen.

Fietsroutekaart

De schoolfietsroutekaart biedt een overzicht van veilige fietsroutes, gevaarlijke knelpunten en steekt boordevol praktische tips. “Het ontwerpproces onder de deskundige coördinatie van mevrouw An Paepe was een parel van betrokkenheid en het resultaat mag er zijn”, zegt Jos Sypré. “We beschouwen deze kaart als een geluksbrenger voor fietsende eerste graadsstudenten veilig van en naar hun middelbare school. De bedoeling is dat de studenten met deze Beernemse schoolfietsroutekaart op zak, veilig aan de finish geraken”, hoopt Jos Sypré.

Foto : Gedeputeerde Patrick Van Gheluwe, schepen Jos Sypré, verbindingsambtenaar van de politie Ronny Vijncke, An Paepe, Lieve Maes, commissaris Rudi Vanlerberghe, directeurs Bart Vercaemer en Patrick Verheecke, Marc Van Paemel en de schepenen, Martine De Roo, Carine Janssens en Mie Debruyne, zijn ervan overtuigd dat de fietsers thans veiliger van en naar school kunnen fietsen.

14:05 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.