Beernem

11-09-09

Nieuw materiaal voor natuurherstel

In het kader van het Life plus project Vlaams Veldgebied werd nieuw materiaal aangekocht, dat zal worden ingezet voor het herstel van Europees beschermde natuur in het projectgebied, dat o.a. de natuurgebieden Heideveld-Bornebeek (Beernem), Gulke Putten (Wingene) en Vorte Bossen (Ruiselede) omvat.

natuurVlaams Veldgebied verwijst naar het 19de eeuwse Bulskampveld, het Maldegemveld en andere open landschappen met heiden, schrale graslanden, bossen en moerassen, die grote delen van Oost- en West-Vlaanderen bedekten. “Vandaag vinden we hier nog slechts heiderelicten in bosranden, langs dreven en in enkele natuurgebieden”, legt Benny Cottele, projectcoördinator Life Vlaams Veldgebied, uit. “De natuurwaarde van het Vlaams Veldgebied is echter bijzonder hoog. Zeldzame planten- en diersoorten, zoals heidekartelblad, boomleeuwerik en aardbeivlinder worden hier aangetroffen. Europa wil ook deze natuur beschermen. Met het Natura 2000-netwerk van belangrijke Europese natuurgebieden, wil de Europese Unie het voortbestaan van de meest kwetsbare en bedreigde soorten verzekeren. Via het Life plus natuurfonds trekt Europa middelen uit om het natuurherstel in Natura 2000-gebieden financieel te ondersteunen”, aldus Benny Cottele.

Materiaal

Luc Vanpaemel, voorzitter van Natuurpunt Beernem, stelt dat Natuurpunt via het Life plus project Vlaams Veldgebied, zowel heiden, vennen als bos zal herstellen. “Om dit te verwezenlijken ondersteunt de Europese Unie de aankoop van een uitgebreid materiaalset voor natuurbeheer, zowel voor vrijwilligers in de verschillende natuurgebieden als voor de twee professionele Life-arbeiders, die hier aan de slag zijn. Dit materiaal is specifiek aangepast aan natuurherstel op kwetsbare terreinen, zoals een moerastractor met extra brede banden, ijzeren paarden, maaimachines, diverse kettingzagen en bosmaaiers. Met dit materiaal zal ons natuurgebied Heideveld-Bornebeek een grondige opknapbeurt kunnen krijgen. Ook de andere gebieden zoals Gulke Putten en Vorte Bossen worden onder handen genomen. Door dit aangepast beheer zal er meer broedgebied komen voor bedreigde broedvogels zoals de boomleeuwerik en de nachtzwaluw”, weet Luc Vanpaemel.

Foto :Onder het toeziend oog van boegbeeld voor Natuurbehoud Erkchart Kuijken word het nieuw materiaal, in het kader van het Life plus project Vlaams Veldgebied aan de leden van Natuurpunt voorgesteld.

14:09 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.