Beernem

26-08-09

Beernem geeft de start voor Open Monumentendag

Op 13 september wordt voor de 21ste keer Open Monumentendag georganiseerd. Die dag is een hoogdag voor het onroerend erfgoed. Deuren en poorten van heel wat monumenten in Vlaanderen worden open gegooid voor talloze bezoekers. Dit jaar staat deze dag in het teken van Zorg. Beernem kreeg de eer, mede door de aanwezigheid van het PC Sint-Amandus, het startschot te geven voor deze erfgoeddag. Minister Geert Bourgeois, Vlaams Minister bevoegd voor Onroerend Erfgoed hield eraan hierbij aanwezig te zijn.

Click to play this Smilebox slideshow: OMD
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Make a Smilebox slideshow
Tijdens de ontvangst in de feestzaal beet burgemeester Johan De Rycke de spits af bij het houden van toespraken. De burgemeester wees er op dat Beernem en de inwoners een bijzondere link hebben met psychiatrische zorginstelling St.-Amandus en ook de bijzondere jeugdzorg De Zande. “De campus St.-Amandus, met zijn merkwaardige gebouwen en parkomgeving, hebben een lange traditie van zorg, nu reeds meer dan 150 jaar”, aldus Johan De Rycke. “Heel veel Beernemse gezinnen hebben wel ergens één of meerder familieleden die hier ooit werkten of nog werkzaam zijn. Deze instelling is dan ook veruit de grootste werkgever op onze gemeente. Onze gemeente heeft een lange traditie met Zorg, maar ook in het organiseren van Open Monumentendag. We waren er al bij tijdens de eerste editie in 1989, maar vanaf 1993 heeft ons lokaal comité een boeiend programma samengesteld. Als landelijke gemeente is dit een prestatie. Dit jaar werd het ons wel heel gemakkelijk gemaakt. De medewerking, inzet en gastvrijheid van de directie, het personeel en de bewoners van St.-Amandus appreciëren wij bijzonder”, besloot Johan De Rycke zijn toespraak.

Minister Geert Bourgeois wilde het niet hebben over zijn beleidsverklaring. “Dat is nog iets te vroeg”, startte de minister zijn toespraak. “Enkele weken geleden nog maakte ik hier een prachtige natuurwandeling en stelde vast dat een prachtig natuurpad doorheen deze instelling loopt. Naast Onroerend Erfgoed ben ik ook nog verantwoordelijk voor Binnenlandse Zaken. Hieronder ressorteren heel wat gebouwen, die het forum uitmaken van een denkpatroon. Hoe kunnen we sommige gebouwen een herbestemming geven. Het gedeelte erfgoed vormt tevens een hefboom voor toerisme. Het komt er op aan innovatief te zijn en nieuwe paden te bewandelen. Het erfgoedcultuur is een deel van onze publieke cultuur. Zorg is een zeer relevant thema waaronder in Vlaanderen toch een 500 tal gebouwen ressorteren”, weet de minister.

Piet Jaspaert, voorzitter van de stuurgroep OMD, schetste de historiek van OMD en stelt vast dat 94 procent van de Vlamingen dit kennen. “Eén op de vier namen er aan deel. OMD geniet een goed imago en kent een hoge participatiegraad bij hoger opgeleiden en vijftig plussers. Een uitdaging naar de toekomst blijft het bereiken van gezinnen en jongeren”, aldus Piet Jaspaert, die er nog even op wees, dat onlangs een boek van de persen is gerold met als titel “Monumenten met een hart. De zeven werken van barmhartigheid”.

Na een gezellige receptie begeleidde Rik Ouvry, algemeen directeur van PC St.-Amandus, het gezelschap doorheen enkele gebouwen en bezocht ook even de gerestaureerde kapel. Geert Gruyaert tenslotte, schetste de geschiedenis rond de feestzaal, waarna Minister Bourgeois afscheid nam, maar nam nog voor zijn vertrek de lokale brochure voor OMD in ontvangst geschonken door schepen Patricia Waerniers.

16:00 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

erfgoeddag vs OMD U spreekt over de aftrap van erfgoeddag, op 13 september gaat echter de Open Monumentendag door. Het gaat namelijk over het openstellen van Onroerend Erfgoed, in tegenstelling tot de erfgoeddag die over het Roerend erfgoed gaat.
De beleidsdomeinen zijn spijtig genoeg nog steeds verdeeld over 2 verschillende ministers, wat de samenwerking tussen beide beleidsdomeinen allerminst ten goede komt.

Gepost door: P | 27-08-09

De commentaren zijn gesloten.