Beernem

19-08-09

Lindeboom in Sint-Joris wordt beschermd

De mooie lindeboom op het Pelderijn, die al decennia lang het dorpsbeeld van Sint-Joris bepaalt, zal mogelijks als monument geklasseerd worden door de Vlaamse Overheid (Monumenten en Landschappen). De procedure hiertoe werd ingezet met een ministerieel besluit van 16 juni 2009. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 28 augustus 2009.

WaerniersAls schepen van erfgoed is Patricia Waerniers blij met dit voorstel van de Vlaamse Overheid. “Het zou meteen , na de mogelijke klassering van het oorlogsmonument op het gemeenteplein in Beernem, een 2de geklasseerd monument zijn dat valt onder het patrimonium van het gemeentebestuur. Bovendien is het goed dat men niet enkel de focus legt op gebouwen, maar dat men ook zaken als waardevolle bomen die mee dorpszichten helpen bepalen, opneemt in een dergelijke lijst”, meent Patricia Waerniers.Deze vrijheidsboom bepaalt mee het dorpszicht van Sint-Joris. “Als geboren Sint-Jorisnaar roept deze boom veel mooie herinneringen op”, vervolgt de schepen. “Alle schoolkinderen passeren er elke dag meerdere keren. Deze boom heeft bovendien ook een zeer belangrijke betekenis voor Sint-Joris…en dit al 90 jaar lang.

Precies 90 jaar geleden (in 1919) werd deze boom geplant als herdenking aan de 1ste Wereldoorlog in de aanwezigheid van burgemeester D’Hulstere, de gemeenteraad, oudstrijders, leerkrachten en kinderen en ontelbare inwoners van Sint-Joris. Aangezien Sint-Joris geen enkele gesneuvelde had, was een gedenkplaat minder opportuun, en vond men het toen beter om een boom (een vrijheidsboom) te planten”, legt Waerniers uit.

Beroering

Toen de boom bijna 50 jaar oud was, in 1966, heerste in Sint-Joris veel beroering rond deze boom… De plaatselijke volleybalclub, met als voorzitter wijlen dr. Vromman, stelde voor om de vrijheidsboom om te hakken, om zo plaats te maken voor een volleybalveld. De sportievelingen wilden “een terrein dat zo dicht mogelijk bij de dorpskom van de gemeente lag”. Maar de 17 oudstrijders van Sint-Joris-ten-Distel verzetten zich met alle middelen tegen dit snode plan, en dreigden om op grote schaal in Brugge, Beernem, Oostkamp, Oedelem, Knesselare…te manifesteren.

“Nu, na 90 jaar, staat de boom er nog en straalt hij nog steeds de rust en de schoonheid van het “Sint-Joris van toen” uit. Toch wees gemeenteraadslid Wilfried Lauwers er in een gemeenteraad terecht op dat het bladerdek wat transparant werd en de boom misschien wat extra verzorging moest krijgen. Als schepen van groen heb ik toen actie ondernomen: een boomchirurg maakt een analyse en de groendienst zal de voorgestelde maatregelen uitvoeren. Zo hopen we nog jaren te kunnen genieten van deze mooie vrijheidsboom”, hoopt Patricia Waerniers, samen met veel inwoners uit Sint-Joris.

Foto : Schepen Patricia Waerniers met op de achtergrond de Vrijheidsboom.

14:06 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.