Beernem

04-08-09

Vossen slaan toe in volle daglicht in Sint-Joris

Opnieuw heeft de vos toegeslagen, deze keer was het slachtoffer Annie Deketelare uit Galgeveld 33 in Sint-Joris. Het is niet de eerste keer dat ze bezoek krijgt van vossen, maar deze keer gebeurde het tijdens de dag, wat toch wel heel gedurfd is van het roofdier.

vosZo’n drie jaar geleden haalde de inmiddels overleden André Sierens, de kranten, toen zijn ganse populatie kleinvee, gedecimeerd werd door de vossen. Zijn weduwe Annie Deketelare (83) zag tijdens het weekend hoe een vos bezig was haar kippen af te slachten. “Ik hoorde geluid achter het hoenderhok, maar geloofde niet echt dat er iets aan de hand was”, aldus een gefrustreerde Annie Deketelare. “Toen ik ging kijken, zag ik overal dode kippen liggen. Normaal sluit ik mijn kleinvee op voor de nacht. Ik heb nooit gedacht dat een vos het lef zou hebben om tijdens de dag hier te komen roven”, aldus Annie, die vroeger heel wat ganzen had lopen. “Die ganzen hielden het terrein heel kort. Nu dat ze ook al door vossen werden gedood, groeit alles hier zomaar kris kras door elkaar”.

Gouverneur

Onlangs heeft gouverneur Breyne toelating gegeven om op vossen te jagen. In samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos wordt vanuit de provincie gewerkt om de aanwezigheid van vossen in kaart te brengen. Indien de populatie te snel toeneemt, zullen er bijzondere maatregelen worden genomen. “Volgens de bestaande jachtwetgeving mag de vos in stedelijke gebieden noch bejaagd noch bestreden worden”, vertelt gemeenteraadslid Wilfried Lauwers (CD&V). “Onze gouverneur heeft de gemeenten gevraagd om de bevolking en in het bijzonder de jachtrechthouders en de eigenaars en grondgebruikers van gronden, waar de jachtwetgeving van toepassing is, te sensibiliseren en aan te zetten vossen te bestrijden. Het kan toch niet blijven duren. Maatregelen dringen zich op”, weet Wilfried Lauwers, die al jarenlang een strijd tegen de vossen levert en alles in kaart brengt voor de gemeente Beernem. Raadslid Wilfried Lauwers, hier met slachtoffer Annie Deketelare, vindt dat er dringend moet ingegrepen worden om de vossen te bestrijden.

10:30 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Bij ons op Texel (niet waar ik woon hoor), komen nu vossen voor. Dat is uniek, want de vraag is: hoe zijn ze er gekomen...?
Tja het is een moeilijke kwestie, moeten al die "losse" dieren dan afgeschoten worden? Hier komen ook overal steeds meer herten tegen zomaar in het wild. Een paar jaar geleden zag ik er nooit een zomaar in het bos. Vlakbij woningen en snelwegen!

Gepost door: ank | 09-08-09

De commentaren zijn gesloten.