Beernem

03-08-09

Norbert D'hooghe actief in touwtrekcompetitie KLJ-Oedelem

Touwtrekken is een harde sport, die zelfs tot in 1920 tot een olympische discipline behoorde. Vandaag de dag wordt nog steeds aan touwtrekken gedaan, meestal bij volksfeesten. Tijdens het Oedelems KLJ-weekend behoorde een touwtrekcompetitie tot het programma. Norbert D’hooghe uit Beernem, ondanks zijn 61 jaar, neemt nog steeds deel aan de competities met zijn Bibberteam.

touwBij het touwtrekken wordt een heuse strategie uitgedokterd. Ploegdiscipline en samenwerking, onder leiding van een coach, zijn onontbeerlijk. Norbert D’hooghe, die al meer dan 35 jaar deze sport beoefent en al heel wat titels op zijn naam schreef, waaronder het Belgisch Kampioenschap, kent er alles van. “Ik startte met deze sport in 1975”, steekt onze gesprekspartner van wal. “Ik woonde toen nog in Oostkamp, maar mijn broer, die lid was van de lokale KLJ, leerde me de liefde voor het touwtrekken kennen. In 1986 behaalden we met het Beernemse KLJ-team de Belgische titel in Veldegem. Begin de jaren negentig nam ik deel aan het wereldrecord touwtrekken in Galmaarden. Aan een touw van zo’n kilometer lang, trokken aan weerszijden 600 man. Dat het ook eens de verkeerde kant kan opgaan, beleefden we in 1986 toen we in Sijsele het touw middendoor trokken, zodat we allemaal horizontaal eindigden. In gans mijn loopbaan trok ik bij zo’n 35 teams. In mijn glorieperiode nam ik aan 18 toernooien per jaar deel. Sinds drie jaar maak ik deel uit van het Bibberteam uit Bredene, die op de tonen van een doedelzakspeler heel wat wedstrijden wint”, aldus Norbert D’hooghe.

Recreanten

Het Bibberteam bestaat uit zes mannen en twee reserves. “Bij de vrouwen worden er drie personen bijgevoegd. Momenteel nemen wij deel bij de recreanten, maar sommige ploegen zijn aangesloten bij de Belgische Touwtrekbond. Onze uitrusting bestaat uit stevige bottines. Sommigen laten op hun hielen metalen plaatjes aanbrengen, zodat ze meer steun krijgen in de grond. Voetbalschoenen en spikes zijn niet toegelaten. De coach speelt een grote rol, want hij geeft de signalen om gecoördineerd te trekken. Je moet niet alleen je armen gebruiken, maar een goede trouwtrekker schenkt de nodige aandacht aan het benenwerk. Dan komt het er op aan om het zwakke moment van de tegenstander te detecteren en hierop te anticiperen. Het sportieve blijft echter primeren”, aldus Norbert D’hooghe, die als een krachtpatser door het leven gaat.

Gouden Beer

Na zo’n gevulde carrière lonkt Norbert D’hooghe al jaren naar een Gouden Beer, die jaarlijks door de gemeente wordt uitgereikt. “Toen ik nog spoorwegbeambte was, heb ik altijd hard moeten werken. Trekken en sleuren maken deel uit van mijn leven”, lacht Norbert. “Als boerenzoon, moest ik tijdens mijn jeugd, kalfjes uit drachtige koeien sleuren en als treinrangeerder trok ik wagons vooruit. Als jongeling oefende ik op bomen en trok die dan omver. Stilaan wordt het tijd om afscheid te nemen. Graag zou ik ooit eens de Gouden Beer voor sportverdienste willen winnen, wat meteen de kroon op mijn rijk gevulde loopbaan zou vormen”, aldus Norbert D’hooghe.

Foto:Norbert D’hooghe wil zijn sport in schoonheid eindigen en hoopt ooit eens een Gouden Beer te winnen als erkenning voor zijn mooie loopbaan.

11:27 Gepost door Reginald in Sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.