Beernem

03-08-09

Beernems gemeentebestuur ontvangt mysterieuze brief

Schepen Patricia Waerniers zit met de handen in het haar. Juist nu dat de burgemeester in het buitenland vertoeft, ontving ze in het gemeentehuis een brief uit Eggewaartskapelle. Het probleem is dat de brief niet mag geopend worden zonder de toestemming van de burgemeester. Na herhaalde pogingen om de burgemeester op zijn fietstocht doorheen Europa te bereiken, is de schepen radeloos.

kalleBij het bestuderen van de omslag blijkt de bestemmeling Kallemoeie in Beernem te zijn. Uit de poststempel maakt men uit dat de brief in 1963 verzonden is uit Zoutenaaie bij Veurne. Net toen het feestcomité vergaderde in verband met de komende Rozenfeesten, kwam een delegatie uit Eggewaartskapelle de mysterieuze brief overhandigen. Etienne Van Wonterghem, lid van de heemkundige kring Bos en Beverveld, meent zich te herinneren, dat de Beernemse reuzin Kallemoeie, zo’n 45 jaar geleden het hof werd gemaakt door de toenmalige Jan van Zoutenaaie. “Die verloving is doorheen de tijd verwaterd”, aldus Van Wonterghem. “Kallemoeie was nadat ze lange tijd op vrijersvoeten rondliep, plots verdwenen. Jan van Zoutenaaie, ondertussen omgedoopt tot Hannes van Askappel, heeft gedurende jaren zijn zoektocht voort gezet. Zo trok hij met raadslid Wilfried Lauwers nog recentelijk op vossenjacht, in de hoop Kallemoeie te vinden in de Beernemse bossen. Met schepen Martine De Roo reisde hij met een speciale trein naar de hoofdstad Brussel, maar daar liepen beiden hopeloos verloren. Onverdroten bleef Hannes op zoek en met zijn laatste krachten duwde hij de Oedelemse kiosk omhoog in de hoop zijn geliefde te vinden in de bunker, meteen het sein om de kiosk te laten verdwijnen, dit tegen de zin van Groen!-Beernem. Met raadslid Marc Van Hoecke werden alle koeienstallen uit de omgeving uitgekamd, zonder succes. Raadslid Johan De Baene trok verveeld zijn neus op en stelde voor een algemene zoektocht op touw te zetten met de ganse Beernemse bevolking. Raadslid Divina Mariano suggereerde Hannes een lief te zoeken in de Philippijnen, maar daar ging de reus niet op in, want hij heeft zijn hart verloren aan Kallemoeie. Daar is geen speld tussen te krijgen. Raadslid Danny Tant tekende een kindvriendelijke fietszoektocht uit doorheen de drie deelgemeenten, met respect voor de verkeerstekens, maar de reus wou daar niets van weten. Raadslid Henk Vanthournout stelde Hannes voor, tijdens zijn jarenlange zoektocht, de nachten door te brengen in het huis Maes, in de hoop dat het gebouw door het gewicht van haar bezoeker zou instorten, maar ook dat was niet naar Hannes zin. Dan maar geprobeerd bij het OCMW, dat hem financieel wilde bijspringen, maar Hannes, van rijke afkomst zijnde, wou zich daar niet mee laten lijmen.

Wat Hannes niet wist, was dat heks Kallemoeie huisde in de onmiddellijke buurt van het “kanaal”, waarover juist een tentoonstelling loopt in ’t Schepenhuys. Ze verbleef er in een hut op het Eiland aan het Fort. “Deze plaats werd angstvallig vermeden, want eenieder was bang van de tovermacht van Kallemoeie”, weet Etienne Van Wonterghem. “Het verhaal dat zij vele verliefde koppeltjes, die wat “rust” zochten in de omgeving van het Fort, de daver op het lijf bezorgde en hen betoverde, is bij de oudere Beernemnaars zeker gekend. De naam Kallemoeie zou afkomstig zijn van de kalmoes-plant, die welig tierde in de moerasrijke omgeving van het kanaal. Het is Pauwel Bogaert van Natuurpunt, die me dit vertelde. Tevens zinspeelt de naam Kallemoeie op het bemoeizuchtige karakter van de heks : een moeial die niemand met rust liet”, legt Van Wonterghem uit en om zijn theorie te staven, grasduinde hij doorheen zo’n veertig jaarboeken van Bos en Beverveld.

Ondertussen is de oude Kallemoeie gevallen. Ze weerstond niet aan een forse windstoot, met als gevolg dat haar hoofd een serieuze buil vertoont, zodat ze zich zeker niet wil laten zien aan haar zoekende geliefde. Het feestcomité heeft dan ook beslist om een nieuwe Kallemoeie, herrezen uit de as van de oude Kallemoeie, te laten dopen. De doopplechtigheid zou doorgaan op vrijdag 25 september 2009 ter gelegenheid van de Rozenfeesten op de verlichte feestavondmarkt. Als locatie is het plein voor de Sint-Amanduskerk voorzien en dit om 20 uur.

Wat de inhoud van de mysterieuze brief bevat, is voorlopig nog koffiedik kijken. Het feestcomité hoopt, dat Hannes niet beschikt over internet, zodat hij niet op de hoogte geraakt van het feestelijk gebeuren. “We vragen dan ook aan de bevolking om geen ruchtbaarheid te willen geven aan de inhoud van deze blog, want Hannes blijft op de loer liggen”, verzekert Martin D’haeninck, die fungeert als dooppeter. Schepen Patricia Waerniers is doopmeter, maar nu al kreeg ze klamme handen toen ze de brief in de gemeentelijke brandkast deponeerde en dat kwam zeker niet door haar gezegende toestand.

Foto : Chantal Artan en Eddy Volkaert uit Eggewaertskapelle kwamen de mysterieuze brief overhandigen aan schepen Patricia Waerniers. Martin D'haeninck, Frank Vanslembrouck, Christine Brouckaert, Etienne Van Wonterghem, Patrick Allemeersch, Eddy Persyn en Natasja D'haeninck hebben er geen goed oog in.

23:10 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.