Beernem

14-07-09

Oedelemse Markt wordt grondig aangepakt

Zo’n twee jaar geleden kreeg de Oedelemse bevolking gelegenheid om suggesties te doen naar aanleiding van de renovatie van de Oedelemse Markt. Ondertussen werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven waaraan gerenommeerde ontwerpers en architecten van gans Europa aan deelnamen. Na een selectie van tien voorstellen, werden er vijf weerhouden en uiteindelijk het voorstel van ontwerpbureau Orizon, samen met architectenbureau Nuvolab bekroond.

marktBurgemeester Johan De Rycke stelt dat de ontwerpopdracht een moeilijke zaak was. “De Markt van Oedelem vormt een combinatie van functies zoals handel, verkeer, historische feiten, gebouwen, parkeergelegenheden enz… Om al deze zaken te combineren, deden wij beroep op de Vlaamse Bouwmeester, die zo’n 2.800.500 euro als budget vooropzette. Na een open oproep werd Orizon weerhouden met een vernieuwend en creatief ontwerp”, aldus burgemeester Johan De Rycke.Karel Bauwens van Orizon legt uit dat Nuvolab wordt gevormd door vijf geassocieerde architecten uit Firenze in Italië. “Hier kwam het op aan rekening te houden met een belangrijke verkeerskundige organisatie van de beschikbare ruimte, de profielopbouw, parkeervoorzieningen, groenelementen, integratie van publieke functies, keuze van verhardingen, straatmeubilair, verlichting en kindgerichtheid. Alternatieve tracés werden gezocht en rekening houdende met de suggesties van de bevolking, vonden wij als beste oplossing, de bestaande situatie te verbeteren”, legt Karel Bauwens uit.

Veranderingen

Volgens architect Jan De Clercq werd in eerste instantie het parkeerprobleem aangepakt. “Er zullen enkele plaatsen sneuvelen, maar die worden gecompenseerd met de parkings aan de kerk en nog andere plaatsen in de omgeving. De parkeerstrook wordt naar rechts van het plein gelegd, aldus een buffer vormend voor spelende kinderen. Tevens ontstaat er een grote terrassenstrook. Ook de fietsstalling wordt aangepakt. De kiosk wordt afgebroken of verplaatst naar een andere locatie en maakt plaats voor een stenen verhoog met waterpartij. Hierdoor creëren we opnieuw een pleinfunctie en wordt ’t Schepenhuys niet meer weggestoken. Daar kunnen eventueel podiumactiviteiten plaats grijpen. Aan de zuidkant krijgen we een luifel, waar de bus genoeg plaats zal krijgen om te manoeuvreren. Tevens zal de luifel een natuurlijke tribune voor optredens vormen of krijgt een podiumfunctie mee. De straatbedekking zal bestaan uit grote oppervlakken natuursteen, zodat geen sprake meer is van loskomende klinkers. Hiermee wordt het akoestisch probleem opgelost. In de wandelzone leggen we kleinere oppervlakken natuursteen”, legt Jan De Clercq uit.Karel Bauwens wil nog kwijt dat men uitgegaan is van drie functies, namelijk het creëren van hangplekken, waar senioren rustig een praatje kunnen maken, vervolgens ontmoetingsplaatsen en vooral kindgerichtheid.

’t Schepenhuys

Ook de achterzijde van ’t Schepenhuys ondergaat een drastische wijziging. “We willen die gebouwen achter het hoofdgebouw aanpakken en verwijderen en er een tweede toegang maken, zodat het geheel meer tot haar recht komt. Op het pleintje behouden we een parkfunctie in combinatie met een pleintje aan de kerk. Met ons concept behoudt de Oedelemse Markt al haar functies, zelfs naar evenementen en kermissen toe”, besluit Karel Bauwens.
Foto :Jan De Clercq en Karel Bauwens, hier met burgemeester Johan De Rycke, tonen hoe de Oedelemse Markt er in de toekomst zal uitzien.
Info: Vragen of bemerkingen kunnnen door gestuurd worden naar markt.oedelem@beernem.be

10:31 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Heeft u vragen of bemerkingen aan het gemeentebestuur : Stuur ze door naar markt.oedelem@beernem.be

Gepost door: els | 14-07-09

oedelem Ik heb deze week het plan gezien van de nieuwe markt en tot men grote spijt merk ik dat de kiosk zou moeten verdwijnen . Dit vind ik niet kunnen en daarom heb ik een groep gestart tegen de plannen op facebook . vriendelijke groeten jurgen

Gepost door: jurgen | 17-07-09

Is het nog niet wat vroeg om nu al acties ondernemen ?
Misschien moeten we eerst het vollledige plaatje eens zien en wordt het misschien wel prachtig project (?)
Maar hiervoor moet het project eerst ergens te zien zijn en tot op heden heb ik behalve enkele 'wazige' foto's nog niets gezien.
Is er hier geen werk aan de winkel voor het gemeentebestuur om één en ander openbaar te maken en bijv. voor te stellen op de gemeentewebsite www.beernem.be ?

Gepost door: Danny | 18-07-09

markt daar heb je miss wel gelijk in . Daarom heb ik een mail gestuurd naar de schepenen voor meer uitleg . en hoop dat dat er snel zal komen . Maar ze kunnen toch een prachtig marktplein maken zonder de kiosk weg te doen .

Gepost door: jurgen | 21-07-09

Niet slecht Ziet er niet slecht uit. Het wordt een mooie open plaats. Spijtig misschien van de kiosk, maar zo een kunstwerk is dat toch ook weer niet. Nostalgie in het begin maar dit verdwijnt snel.

Gepost door: Fred | 24-07-09

De commentaren zijn gesloten.