Beernem

08-07-09

André Meurice zoekt meisje die hij 50 jaar geleden redde uit Damse Vaart

Halfweg de jaren vijftig van vorige eeuw heeft André Meurice twee personen van de verdrinkingsdood gered uit de Damse Vaart. Het ging om een opa met zijn kleindochtertje. Met zijn verhaal hoopt de bijna 84-jarige held alsnog eens in contact te komen met het meisje die hij toen redde. Indien de vrouw, die nu zowat begin zestig jaar moet zijn, zich hierin herkent, vraagt André dat ze zich zou bekend maken en even contact met hem zou opnemen.

redding1André Meurice, uit de Zomerstraat, op de grens tussen Sijsele en Oedelem, ziet er nog steeds heel goed uit voor zijn leeftijd. Energiek en zonder veel haperingen vertelt hij hoe hij op een dag aan het werk was als werkman bij de broeders Huys, die gevestigd waren op de hoek van de Damse Vaart en de Dampoortstraat in Brugge. “Ik was bezig met een schip te lossen aan de hand van een zuiger. Af en toe moest ik heen en terug lopen om te kijken of de silo nog niet vol was, toen ik plots mensen hoorde roepen om hulp. Ik liet alles vallen en liep naar de locatie en zag iemand in het water liggen. Met mijn werktenue nog aan sprong ik in de vaart en samen met een toevallig aanwezige bakker slaagden we erin, die al wat oudere man uit het water te halen. Plots hoorde ik mensen zeggen, dat er nog een meisje in het water lag. Zonder aarzelen heb ik ook haar eruit gehaald”, vertelt André Meurice.

Fietsen

“Blijkbaar ging het om een opa en zijn kleindochtertje, die aan het fietsen waren en wellicht tegen elkaar reden en zo in het water waren terecht gekomen. Die man moet een zeventiger zijn geweest, terwijl zijn kleindochter zo’n acht à tien jaar was”, herinnert André zich nog. “De ouders van het meisje baatten een winkel uit, gevestigd ergens langs de Damse Vaart. De vader van het meisje werkte in de toenmalige Gistfabriek. Uiteraard hebben rijkswachters achteraf een proces-verbaal komen opstellen bij mijn baas, die heel verbaasd bleek, want hij had daar niets over gehoord. Tja, ik liep met deze redding niet te koop, maar achteraf werd ik op het gemeentehuis van Moerkerke ontboden en ontving er een getuigschrift van moed en zelfopoffering, ondertekend door minister Herman Vanderpoorter. De ouders van het meisje zijn me nog komen opzoeken om te vragen wat hun schuld was, maar ik wimpelde hun vraag af”, lacht André Meurice. “Ik heb toen toch wel wat speelgoed gekregen”, valt dochter Maria in.

Getuigschrift

In de loop der jaren is het getuigschrift verdwenen. “Inderdaad”, aldus Maria. “Bij een opruiming van de zolder hebben we wat papieren verbrand en daar zat het getuigschrift bij. Misschien bestaat er wel ergens een kopie van. Wie weet kan er iemand ons nog een kopie van bezorgen. Ook het geredde meisje zouden we graag eens willen ontmoeten. Dat is nog een wens van mijn vader. We hopen dan ook dat als iemand zich hier in dit verhaal herkent, met ons contact wil opnemen”, aldus Maria Meurice.
Info: Maria Meurice, Zandgrachtstraat 23 Oedelem, tel : 050/78.05.86

Foto : Maria en André Meurice hopen dat iemand zich dit verhaal van twee geredde mensen uit de Damse Vaart nog herinnert en hen in contact kan brengen met betrokkene.

10:42 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Mej. Dat is mijn pépé :)

Gepost door: Freya Meurice | 10-07-09

De commentaren zijn gesloten.