Beernem

20-06-09

Beernem wordt een Fair Trade gemeente

Het ziet er naar uit dat de werking van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) haar vruchten begint af te werpen, want onlangs keurde de gemeenteraad een agendapunt goed, waarbij Beernem een Fair Trade Gemeente is geworden.

In het kader van de campagne “Ik ben verkocht”, is er binnen het GROS en trekkersgroep ontstaan, die Fair Trade producten wil ondersteunen. De campagne wordt gedragen door Vredeseilanden, Oxfam-Wereldwinkels, Max Havelaar en 11.11.11 en tracht gemeenten en haar inwoners te overtuigen om eerlijke producten aan te kopen. “Vanuit deze trekkersgroep van de GROS wordt aan het Gemeentebestuur Beernem de vraag gesteld om binnen haar werking aandacht te hebben voor eerlijke handel en hierover een resolutie goed te keuren”, aldus schepen Jos Sypré. “De trekkersgroep bood in dit verband in juni 2008 een glaasje wereldwinkelwijn aan de gemeenteraadsleden, met uitleg over de titel Fair Trade gemeente en de zes criteria waaraan men minimaal moet voldoen om deze te behalen”, aldus de schepen.

fairEerlijke handelIn de beleidsnota voor ontwikkelingssamenwerking wordt aandacht voor duurzaamheid en Fair Trade gevraagd. “Concreet houdt het criterium 1 voor het lokale bestuur in, een goedkeuring van een resolutie rond Fair Trade, beslissen om koffie en minstens één ander product aan te kopen, het op regelmatige basis promoten van het bewustzijn rond Fair Trade via eigen informatiekanalen en andere lokale media”, somt Sypré op.

Omliggende gemeenten zoals Oostkamp, Damme en Brugge stemden reeds een dergelijke resolutie op basis van argumenten als dat een gemeente als opdracht heeft om duurzame productie- en consumptiepatronen te bevorderen, dat een menswaardig inkomen voor de producent deel uitmaakt van duurzame productiepatronen en dat een gemeente in haar lokaal Noord-Zuidbeleid de opdracht heeft, de bevolking te sensibiliseren.“We zijn tot een akkoord gekomen dat de gemeente voor koffie en minstens één ander product beroep zal doen op leveranciers, die producten met Max Havelaar kenmerk of vergelijkbaar kenmerk aanbieden. Met de goedkeuring van dit akkoord willen we in onze interne en externe communicatie aandacht besteden aan eerlijke handel, zodat we op deze manier onze informatie- en sensibilisatieopdracht uitvoeren en een stap in de goede richting zetten”, besluit Jos Sypré.
Foto: De Gros-leden worden beloond voor hun onafgebroken inspanningen

15:45 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.