Beernem

18-06-09

Onderwijslandschap gewijzigd in Beernem

Wie de Middenschool Sint-Lutgart in Beernem kent, kon er de laatste tijd niet naast kijken: de deuren worden wijd opengezet. Niet alleen voor de leerlingen uit de basisscholen van Groot-Beernem. “We doen het al jaren, net als het ter beschikking stellen van de schoolinfrastructuur voor alles wat lerend is zoals : Volkstuinen, voordrachten van allerlei verenigingen, kantklosschool, kooklessen, computerkampen, sportopleidingen, selectieproeven voor de gemeentelijke overheden,…”, aldus directeur Bert Vercaemer. Thans biedt de school volwaardig muziekonderwijs aan op academisch niveau, maar ook volgt er nog volwassenenonderwijs vanuit het VTI Brugge.

Directeur Bert Vercaemer wil duidelijk maken dat er eigenlijk niets verandert voor de school en voor de leerlingen. “Met verruiming willen we onze school sterker maken naar de toekomst toe en het voortbestaan bestendigen”, opent Bert Vercaemer zijn uitleg. “Een beetje geschiedenis staat hier op zijn plaats. Eind de jaren negentig begon de Congregatie O.L.V. van 7 Weeën uit Ruiselede met de uitwerking van een masterplan voor de site aan de Rollebaanstraat in Beernem: een nieuw woon- en zorgcentrum, serviceflats, dagcentrum, nieuwe huisvesting voor naschoolse kinderopvang, kindercrèche, een volledig nieuwe kleuter- en lagere school en een grondige aanpassing van de bestaande Middenschool. Meer dan tien jaar lang moest het dossier uitrijpen en nu zijn de subsidies beschikbaar gesteld om de scholen aan de beurt te laten komen. Door de denataliteit waarmee we geconfronteerd worden, zitten er slechts twaalf zesdeklassers in de lokale basisschool. Tien jaar geleden waren dat er nog vijftig. Vandaar dat we de toekomst van de school veilig willen stellen”, legt Bert Vercaemer uit.

Bouwproject

schoolBert Vercaemer stelt dat de combinatie van het grootschalig bouwproject en het dalend aantal leerlingen moeilijk te combineren valt voor een kleine zelfstandige school. “De voogdij-V.Z.W. Sint-Trudo beschikt wel over bijzonder krachtige individuele scholen, maar niet over eigen middelen om de vernieuwbouw te kunnen waarborgen. De toenemende samenwerking met het VTI opende nieuwe perspectieven voor beide partijen. Enerzijds was de grote technische school op zoek naar een gelegenheid en een locatie om het aanbod van het volwassenenonderwijs in Beernem verder gestalte te geven, en anderzijds zochten wij een partner die de gebouwen kon overnemen en maximaal laten renderen. Na de nodige papieren rompslomp werd dan uiteindelijk op 25 mei jl. een protocol ondertekend waarbij de gebouwen en bijgevolg ook de onderwijsbevoegdheid worden overgedragen naar de V.Z.W. Technische Instituten van Brugge. Voor de school zelf verandert er niets: we blijven een autonome middenschool met onveranderd het huidige aanbod aan opties. En als de denataliteit ons voor onoverkomelijke problemen zou plaatsen, dan blijft secundair onderwijs in Sint-Lutgart gewaarborgd, zij het dan als afdeling van het VTI Brugge. De hele operatie is dus geen palliatieve ingreep maar een flinke doorstart met een nieuw elan”, besluit Bert Vercaemer. “Deze ingreep mondt uit in een win-win situatie”, vervolledigt Jos Loridam, directeur VTI Brugge.

Foto :Directeur Bert Vercaemer hier samen met Jos Loridam, directeur VTI Brugge, wijst er op dat deze ingreep geen gevolgen voor de school, noch de leerlingen zal hebben.

18:00 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.