Beernem

03-06-09

Landbouwers betalen te veel voor hun waterfactuur

Albert Neyt en Marc Vanhoecke (BRON) openden de vragen en suggesties tijdens de recentste gemeenteraad met te stellen dat de landbouwers te veel betalen aan TMVW voor wat betreft hun waterfactuur. “Onze landbouwers hebben juist hun factuur van de gemeentelijke saneringsvergoeding ontvangen en dit stemt tot nadenken, want de heffing is onterecht”, aldus Vanhoecke.

saneringVeeteelt- en varkenshouders betalen dit jaar drie maal hun waterfactuur, beweert Vanhoecke. Volgens het oppositielid zijn er twee soorten verbruik, namelijk een rechtstreekse afname van water van TMVW en een tweede soort via de landbouwers, die voor het grootste deel water oppompen en dus voorzien in eigen waterwinnning.
“Daar knijpt nu juist het schoentje. De landbouwers betalen eerst en vooral de bovengemeentelijke saneringsbijdrage aan de milieumaatschappij, die volgens het mestplan het verbruik krijgt doorgespeeld. Deze milieumaatschappij verdeelt die heffing over veeteelt-, varkensbedrijven en huishoudelijk verbruik”, aldus Vanhoecke, die nog meegeeft dat volgens het Vlaams mestdecreet de landbouwer al aan strenge normen onderworpen wordt.

De landbouwers ontvingen eind april de factuur van de gemeentelijke saneringsbijdrage. Dit schoot velen in het verkeerde keelgat.“De landbouwers worden gefactureerd op het totaal aantal liter dat ze bovenpompen op hun bedrijf. Meteen wil ik duidelijk maken dat een veekwekers- of varkensbedrijf geen water loost naar de riool. Integendeel, het opgenomen water wordt opgevangen in de dunne fractie in de mestkelders en verwerkt volgens de normen van het mestdecreet, dat, in tegenstelling met het water voor huishoudelijk verbruik, waarvoor in het gezin per gedomicilieerd persoon 30 kubiek verbruik wordt verrekend. Dat vormt geen probleem, vermits het huishoudelijk verbruik in de riool wordt geloosd. We vragen dan ook dat de gemeente bij TMVW vraagt, de factuur te laten herberekenen en de landbouwers te laten betalen volgens het huishoudelijk verbruik”, aldus Vanhoecke.

Factuur

Martine De Roo (CD&V), schepen van landbouw, legt aan de hand van een powerpointpresentatie de techniek uit, waarop TMVW zich baseert om het waterverbruik te berekenen. Volgens de schepen is het probleem niet eenvoudig om uit te leggen. Aan de hand van allerlei rekensommen, omzettingscoëfficiënten en kortingen, krijgen de raadsleden te zien hoe de drinkwatermaatschappij de factuur berekent. De schepen besluit met de melding dat de factuur van TMVW uitblinkt van onduidelijkheid. “De gemeentelijke saneringsbijdrage is vertrokken vanuit het denkpatroon van de bovengemeentelijke bijdrage, die sinds jaren van toepassing is. De factuur van TMVW leidt ook bij ons tot vragen”, besluit De Roo, die nog stelt dat het gemeentebestuur zich grondig zal informeren en documenteren en dit punt als aandachtspunt zal blijven volgen.

Bezwaar

Vanhoecke leek weinig opgezet met de theoretische uitleg van schepen De Roo en bednadrukte dat er geen druppel van het mestwater naar de riool stroomt. “Bijgevolg moeten de landbouwers die factuur ook niet betalen”, aldus Vanhoecke, die de landbouwers niet wil aanzetten tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar hen wel wil bezwaar laten aantekenen tegen deze factuur. Raadslid Kris Vincke (CD&V) leek het eens met Vanhoeckes redenering, maar wees erop dat dit probleem het niveau van een gemeentebestuur overstijgt en dat men zich zal moeten wenden naar het Vlaams Parlement.

Oppositielid Albert Neyt, die een factuur ontving van maar liefst 946 euro, stelt dat de gemeenteraad vroeger werd misleid, omdat er toen op het agendapunt nooit werd vermeld dat de gemeentelijke saneringsbijdrage betaald zou moeten worden op eigen grondwater. “Er werd enkel gesproken van de saneringsbijdrage op leidingwater”, aldus Albert Neyt. “Dit is buiten alle proporties”, aldus het oppositielid, die de raad meekrijgt om met zijn factuur naar de gemeente te komen.

Foto:Oppositielid Albert Neyt, vindt dat zijn waterfactuur buiten alle proporties hoog is uitgevallen.

10:02 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

I like your blog.. Thank you for share about cow cattle...
I'm looking for " target="_blank">http://review33.blogspot.com"> Paid Review That Pays

Gepost door: panduan bisnis internet | 04-06-09

Moeillijk Dat het voor schepen De Roo meestal niet eenvoudig is weten we reeds meerdere jaren, zelfs al gaat het maar over water.

Gepost door: henri | 07-06-09

De commentaren zijn gesloten.