Beernem

27-05-09

Curieus Beernem op cruise op de Bovenschelde

Curieus Beernem wilde weten of het water van de waterlopen in Vlaanderen nu wel of niet proper is. De leden waren benieuwd hoe het zit met de fauna en flora langs de waterlopeen. Wat betekent water voor ons en voor de natuur?

De Milieuboot nam Curieus in Oudenaarde mee voor een boeiende en leerzame verkenningstocht op de Bovenschelde. "Tijdens deze ontdekkingstocht konden wij observeren, onze kennis bijschaven, actief meedenken en meewerken", legt Godfrie Martelé uit.milieuboot"Tijdens de educatieve milieuboottocht maakten we op aanschouwelijke wijze kennis met alle aspecten van de waterweg waarop wij vaarden, het landschap in de omgeving en het leven op, om en in het water. Al varend werd aan dek een waterstaal van de waterloop genomen. In het labo aan boord van het schip werd de waterkwaliteit van de waterloop bepaald en werden de gevolgen besproken van vervuiling op hel leven in het water. Tijdens het 3 uur durend programma kwamen tevens de thema's watervervuiling en waterzuivering aan bod".

Het schip mag zich terecht een milieuboot noemen; er is een kleinschalige waterzuiveringsinstallatie aan boord, zonnepanelen zetten zonlicht om in warmte en elektriciteit, gebruikte materialen werden zo milieuvriendelijk en/of duurzaam mogelijk gehouden.

"Spijtig genoeg liet op zaterdag 16 mei het weer ons een beetje in de steek. Het regende wel niet veel, maar er was toch een zeer onaangename koude westenwind, die ons verplichtte de meeste tijd binnen te blijven. Drie medewerkers deden alle moeite van de wereld om ons diets te maken hoe kwestbaar water wel is en hoe onbezonnen mensen er mee omgaan. In de namiddag sloeg, na een weldoende maaltijd in de brasserie van het museum van de Ronde van Vlaanderen het weer volledig om. Een deel van de groep wenste het museum te bezoeken, een ander bleef in Oudenaarde, terwijl de sportievelingen op de hellingen van de Koppenberg weidse panorama’s opzochten. Een schitterende wandeling van een kleine 7 km deed ons alle inspanningen vergeten".

10:55 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.