Beernem

12-05-09

Oegandese kinderen komen op vakantie in Beernem

Annelies Allemeersch, een Beernemse juf, krijgt vanaf 15 tot en met 18 mei een hele klas weeskinderen uit Oeganda op bezoek. Drie jaar geleden liep Annelies stage in het Oegandese dorp Bukomansimbi en leerde deze kansarme kinderen kennen. De groep gaat na het Beernems verblijf voor een ganse periode naar Nederland.

Annelies Allemeersch geeft thans les aan het vierde leerjaar van het Emmaüsinstituut in Aalter, maar zo’n drie jaar geleden trok ze voor haar stage naar Oeganda, waar ze meewerkte aan de uitbouw van het dorpsschooltje. “Daar leerden we de weeskinderen lezen, rekenen en schrijven”, aldus Annelies. “Ik leerde er de Nederlandse Stichting Up4S kennen, die zich inzet voor kansloze kinderen. Later wil de stichting een school bouwen voor middelbaar onderwijs. Tevens is er nood aan een hospitaal in het dorp. Na mijn stage ben ik er al enkele malen teruggekeerd, want ik heb mijn hart in Afrika verloren. De mensen zijn er heel vriendelijk en gastvrij, ondanks hun armoede. Als tegenprestatie heb ik hen uitgenodigd voor een korte vakantie in Beernem. Nadien reizen de weeskinderen verder voor een verblijf in Nederland aangeboden door Up4s. De kinderen hebben in hun school een koor opgericht met de naam Kidsgear Children’s Choir. Ze willen hun Afrikaanse liedjes en dansjes heel graag voorstellen in het ontmoetingscentrum De Kleine Beer. Als ik 22 zwembroekjes kan vinden, dan bied ik hen een zwempartijtje aan in ons zwemkom, want die kinderen hebben nog nooit gezwommen”, vertelt Annelies.

Slaapgelegenheid

kinderen2Slaapgelegenheid krijgen de kinderen en hun begeleiders in de Bargelaan, na toestemming van de brandweer en het schepencollege. “Het logistiek bataljon uit Sijsele staat in voor de slaapbedden. De maaltijden worden verzorgd door sponsors. Op vrijdagochtend 15 mei om 5u45 landen ze in Zaventem, waarna ze even kunnen bekomen van alle indrukken. Daarna trekken ze naar Aalter om workshops te geven op de lagere school van het Emmaüsinstituut. Op zaterdagnamiddag worden workshops gegeven voor kinderen van 6 t.e.m. 14 jaar. Daarvoor wordt een kleine bijdrage van 2 euro gevraagd. ’s Avonds mogen de kinderen uitrusten met een Disneyfilm.

Op zondagvoormiddag krijgen de kinderen en hun begeleiding van de gemeente Beernem de kans om gratis te gaan zwemmen in het zwembad van Beernem. De meesten hebben nog nooit gezwommen, laat staan een zwembad gezien, dus dit wordt een groot avontuur. Daarna gaat het kinderkoor naar Sint – Denijs – Westrem om er enkele liedjes en dansen te brengen op het schoolfeest van de basisschool.

Tot slot verzorgen ze een zang – en dansoptreden, begeleid met djembé in het O.C. De Kleine Beer te Beernem om 19u30. Toegangsprijs is 4 euro. Dit is een activiteit georganiseerd door de GROS. Op maandagvoormiddag treden ze nog eens op voor het 1ste en 2de leerjaar van het Emmaüsinstituut in het auditorium van het gemeentehuis te Aalter. Daarna gaan ze naar Nederland voor het vervolg van hun Europees avontuur”, legt Annelies het programma uit.

12:54 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.