Beernem

12-05-09

Minder Mobielen Centrale bestaat 15 jaar

Binnen het OCMW-Sociaal Huis is zo’n 15 jaar geleden het initiatief genomen tot oprichting van een Minder Mobielen Centrale. Dat gebeurde in samenwerking met Taxistop vzw. Ondertussen heeft deze dienst haar deugdelijkheid bewezen en werden er enkele vrijwilligers in de bloemetjes gezet.

De bedoeling was en blijft om iedereen met ernstige verplaatsingsproblemen én met een beperkt inkomen, de kans te geven zich te kunnen verplaatsen. “Het doelpubliek bestaat uit senioren en personen met een fysieke beperking”, zegt Luc Goutry, voorzitter van het OCMW. “Er wordt hiervoor beroep gedaan op vrijwilligers van de eigen gemeente – momenteel zijn er zeven actief - die met gebruik van de eigen wagen en mits de nodige afspraken dit vervoer voor onze cliënten regelen. Een forfaitaire vergoeding van 0,30 euro per km wordt hiervoor aangerekend. Niet goedkoop natuurlijk, maar mobiliteit heeft altijd een prijs. De vrijwillige chauffeurs zijn wel via Taxistop maximaal verzekerd”, legt Luc Goutry uit, die nog meegeeft dat mogelijke bestemmingen een familiebezoek kunnen zijn of een consult bij de dokter of in het ziekenhuis of het vervoer naar een dagcentrum.

mobielLidmaatschap

Om gebruik te kunnen maken van de dienst is lidmaatschap vereist – 7 euro op jaarbasis. Alle administratie en regeling van het rittenvervoer gebeurt in het OCMW-Sociaal Huis en onder begeleiding van Ann Casier, maatschappelijk assistent.

“Zowel het aantal leden, het aantal ritten alsook het aantal gereden km piekten in de loop van 2008. De dienst is sedert 2004 jaar na jaar blijven groeien.Het doelpubliek situeert zich in de leeftijdsgroep 60-70 jaar en 70-80 jaar. Ook heel wat bewoners van het PC Sint-Amandus en het dagcentrum ’t Veldzicht doen regelmatig beroep op de dienstverlening”, aldus Luc Goutry, die een dringende oproep wil doen. “We hebben nood aan bijkomende vrijwilligers, die in hun vrije tijd een medemens een handje willen helpen door hen na onderlinge afspraak naar de dokter, de apotheek of de bibliotheek te brengen…Het bezit van een eigen wagen is natuurlijk vereist. De dienst zorgt voor verzekering, ondersteuning en vorming”, aldus de OCMW-voorzitter.
Info : Wie meer informatie wenst kan steeds contact opnemen met Ann Casier, maatschappelijk assistent. ann.casier@ocmwbeernem.be of 050/78.82.40 – elke werkdag in de voormiddag bereikbaar van 9u tot 12u in het Sociaal Huis.

Foto: Walter Claeys en Henri Tramaseur, medewerkers van het eerste uur, ontvangen uit handen van Luc Goutry een bloemetje voor hun jarenlange inzet.

11:20 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.