Beernem

11-05-09

Curieus trok eind april naar Leuven

Curieus trok onder leiding van Godfried Martelé naar Leuven. Wie binnenkort deze stad zal bezoeken zal merken welke gedaantewisseling de hoofdstad van Vlaams-Brabant heeft ondergaan. Net zoals zoveel andere Vlaamse steden heeft Leuven, ook wel beter gekend als de stad van het bier (Inbev) en de studenten (KUL), een grondige opknapbeurt gehad. Bovendien kent niet alleen de universiteit een eeuwenoude geschiedenis, ook de stad heeft veel waardevolle historische gebouwen.

dhmjdrj2_17ccz9wcch_b"Zo is er het Groot Begijnhof , een aaneenschakeling van straatjes, pleintjes, tuinen en parkjes, met tientallen huizen en conventen in traditionele bak- en zandsteenstijl. De crypte van Pater Damiaan in de Sint-Antoniuskapel is één van de vele kapellen die in de loop der tijden opgericht werden. De eerste bedevaart vond plaats in 1899. Vooral tijdens de maand maart komen er nog steeds talrijke bedevaarders uit heel het land. In de crypte onder de kapel ligt pater Damiaan begraven. Hij werd in 1995 zalig verklaard en in december 2005 uitgeroepen tot 'Grootste Belg aller tijden'. Bezoekers van over heel de wereld komen hem eren. Hij wordt dit jaar in oktober heilig verklaard", legt Martelé uit.

Het stadhuis is gotisch en dateert van de 15de eeuw, de start van de grote bloeiperiode van de stad en dit kan je merken aan de pracht en praal van het gebouw. Het werd voortreffelijk gerestaureerd. Onze gids maakte er een erezaak van uitgebreid over dit pareltje van bouwkunst uit te wijden. Verder is de St.-Pieterskerk met zijn schatkamer meer dan een bezoekje waard. En zeggen dat deze kerk in de tijd van Napoleon als paardenstal werd gebruikt. Om de rondleiding af te ronden bezochten wij nog wat interessante universiteitsgebouwen en colleges om uiteindelijk rond 17uur op de Oude Markt te belanden, waar wij in een heerlijke lentezon en onder het toeziend oog van de de kotmadam van een heerlijk biertje op één van de vele terrasjes konden genieten. Met wat heimwee verlieten we rond halfzeven deze prachtige stad, die zeker een uitgebreider bezoek waard is.

16:19 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.