Beernem

05-05-09

Duivenexpo in bib, een groot succes

Naar aanleiding van de Dag van het Erfgoed, loopt er in de bibliotheek een tentoonstelling met als titel : “De duivensport in Groot-Beernem, vroeger en nu…”. Heel wat bezoekers kwamen er al over de vloer. Nnaast de prachtige collectie van constatateurs van Carlos Van Hulle uit Zomergem, wordt de belangstellende ingewijd in heel wat geheimen rond de duivensport.

De tentoonstelling brengt heel wat foto’s uit vroegere tijden. “Ik ben eens in mijn archieven gedoken”, lacht Edelhart Matthijs, die samen met Hubert De Poorter een groot aandeel heeft in deze expositie. “Daarnaast is er een film gemaakt door toedoen van schepen Patricia Waerniers, waarvoor tot nu toe heel wat aanvragen binnenlopen om een copie van deze film te kunnen krijgen. Vooral de oude foto’s zijn in trek bij de mensen die hier binnen wandelen. Met grote nieuwsgierigheid wordt gekeken naar oude bekenden of familieleden, die ooit werden gefotografeerd en thans in deze tentoonstelling prijken.

Brochure

expoHeel wat van de oude foto’s die in de tentoonstelling ophangen, komen voor in een prachtig uitgegeven brochure over de duivensport in Groot-Beernem. “Je vindt er een exposé over de oorsprong van de postduif”, vervolgt Edelhart Matthijs. “Daarna kan men iets lezen over duivenkoten, lopers, poelen, soepen en poepkeswind… Een hoofdstuk behandelt de oorlogsduif en de Duitse aanwezigheid gedurende twee wereldoorlogen. Tevens worden de Oedelemse duivenmaatschappijen behandeld, zoals De Colibri en Elk zijn Recht, waarna aandacht wordt besteed aan de duivensport in Beernem en enkele geschiedenisflarden de revue passeren. Als laatste komt de duivensport in Sint-Joris aan bod, waarna even de hedendaagse duivensport wordt bekeken. De digitalisering vormt voor oudere duivenliefhebbers een grote struikelblok. Ook de periode met de vogelpest en de daaraan gekoppelde ophokplicht heeft deze sport geen goed gedaan”, legt Edelhart Matthijs uit.

Schepen Patricia Waerniers hoopt dat de jeugd toch enigszins kan aangesproken worden om deze volkssport te laten voort bestaan. “Jongeren laten betrekken bij het elektronisch constateren, het raadplegen van uitslagen via internet zou al een stap in de goede richting zijn. Schoolklassen op bezoek laten komen bij duivenliefhebbers kan een stimulans betekenen om ook duivenmelker te worden”, weet de schepen.
Info: De tentoonstelling loopt nog tot 23 mei en is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Foto :Edelhart Matthijs en Hubert De Poorter mogen fier zijn op deze mooie tentoonstelling.

17:04 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

VERANTWOORDELIJKHEID De plaatselijke jagers moeten hun verantwoordelijkheid opnemen en de vossenpopulatie uitroeien. In Wingene is dit perfekt gelukt. Vossen hebben geen enkele meerwaarde in ons wildbestand en moeten aangepakt worden. Ik steun 100 % Wilfried Lauwers in zijn strijd tegen deze vreselijke moordenaars op onschuldige kippen en ander pluimvee. De vos dood niet om zijn honger te stillen maar is een massa moordenaar. Enige sympathie voor dit dier is dan ook ongepast.

Gepost door: Johan | 06-05-09

Misschien kunnen de mensen hun kippen opsluiten in een kippenhok tijdens de nacht, zo blijven kippen en vossen leven. Toch een win-win oplossing, nee ? Je moet natuurlijk wel een euro en wat tijd investeren maar dat mag voor de kippenliefhebber toch geen probleem zijn, toch ?

Vossenjacht is trouwens gesloten tijdens de zomer.

Gepost door: Duiven. | 07-05-09

De commentaren zijn gesloten.