Beernem

03-03-09

Oud-strijdersgraven worden geïnventariseerd

De gemeente Beernem is bezig met een sanering van de begraafplaatsen. Het nijpend tekort aan gronden laat zich voelen. Om geen begraafplaatsen bij te moeten creëren, worden stappen ondernomen om einde concessie - en verwaarloosde graven op te ruimen. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de graven van oud-strijders, waarvoor oplossingen moeten gevonden worden.

Het gemeentebestuur hield eraan om samen met de voorzitters van de Groot-Beernemse oud-strijdersbewegingen aan tafel te zitten, teneinde een oplossing te vinden voor de overleden oud-strijders van beide wereldoorlogen. “Met een stappenplan proberen we om beschikbare ruimte te kunnen hergebruiken”, aldus schepen Patricia Waerniers. “Hiervoor worden einde concessie en verwaarloosde graven, na een bekendmaking van één jaar, verwijderd. Tot op heden hebben we al twee fases achter de rug. In 2006 werd de ontruiming van einde concessie zandgraven op het kerkhof Sint-Amandus en Sint-Petrus uitgevoerd. In 2007 volgde dan Sint-Joris en in 2008 hebben we ons toegespitst op Heilige Maria Moeder Gods. Binnenkort worden nog eens drie grote ontruimingen uitgevoerd, namelijk : toepassing van de procedure van verwaarlozing rond de Sint-Joriskerk, rond de Sint-Lambertuskerk en einde concessiekelders. De verwijderingen kunnen starten”, aldus Patricia Waerniers.

Oud-strijdersgraven

begraafplaatsOp de diverse kerkhoven liggen nog heel wat oud-strijders van beide wereldoorlogen begraven. Daarbij dient onderscheid gemaakt te worden tussen oud-strijders die in een één-persoonsgraf liggen en het aantal oud-strijders die niet alleen liggen. In totaal gaat het hier toch nog om 203 oud-strijders.

“We zijn bezig met een inventaris op te maken”, vervolgt Patricia Waerniers. “Zo hebben we al tot twee keer toe een oproep gedaan in Open Blad, waarbij we tien reacties hebben gekregen. Contacten kunnen opgenomen worden met diensten bij Binnenlandse zaken of defensie om te controleren wie als oud-strijder kan doorgaan. Op sommige graven kunnen we zien wie oud-strijder is. De technische dienst heeft ook al een lijst opgemaakt. In ons nieuw begraafreglement hebben we een nieuw artikel opgenomen, waarin gesteld wordt dat voor oud-strijders die in een één-persoonsgraf liggen, er geen concessie nodig is. Deze één-persoonsgraven van oud-strijders kunnen echter, indien de gemeente dit opportuun acht en op kosten van de gemeente, verplaatst worden naar een andere plaats op dezelfde begraafplaats. De gemeente staat in voor het onderhoud van deze graven. Voor de oud-strijders die niet in een één-persoonsgraf liggen, kunnen nabestaanden een concessie nemen of deze verlengen. Indien er geen concessie wordt genomen, kunnen de namen opgenomen worden op een gedenkmonument”, legt Patrica Waerniers het nieuw artikel uit.

Foto: Burgemeester Johan De Rycke zat samen met schepen Patricia Waerniers een vergadering voor met de afgevaardigden van oud-strijdersverenigingen. Naast Irène Guidé herkennen we Lucien De Craemer, Wilfried Defruyt en Emmeric Taghon.

11:00 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.