Beernem

25-02-09

NV-A Beernem stelt vaccinatie tegen baarmoederhalskanker voor

Jaarlijks krijgen in Vlaanderen ongeveer 400 vrouwen te horen dat ze baarmoederhalskanker hebben en sterven zo’n 100 vrouwen aan de gevolgen van de ziekte. Onlangs is een vaccin op de markt gebracht dat de kans op baarmoederhalskanker met 70% doet afnemen. Uit een recente studie blijkt echter dat vandaag minder dan 50% van de 12-15-jarigen een inenting krijgt tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Nochtans is dit de ideale leeftijd om te vaccineren. De kans op genezing is bovendien heel groot als baarmoederhalskanker tijdig wordt opgespoord.

De Vlaamse overheid wilde vanaf het schooljaar 2008-2009 alle twaalfjarige meisjes inenten. De federale overheid wou de vaccinatie ook veralgemenen, mits medewerking van de deelstaten. Maar het voorstel stootte op een Franstalige “non” en daardoor komt een algemeen vaccinatieprogramma via de scholen maar niet van de grond. En dit terwijl het voordeel van het vaccin bewezen is.

“Daarom stelt de N-VA voor dat het Beernemse gemeentebestuur alle 12-jarige meisjes en hun ouders aanschrijft om hen te informeren en te wijzen op het gevaar van een niet-vaccinatie. Ik stel ook voor dat het Beernemse gemeentebestuur (een deel van) de kostprijs van de vaccinatie terugbetaalt zolang er geen akkoord is op Vlaams en federaal niveau. De praktische organisatie gebeurt dan best in overleg met de Huisartsenkring van Groot-Beernem”, aldus afdelingsvoorzitter Gijs Degrande. Verschillende gemeenten hebben ondertussen een gelijkaardige maatregel ingevoerd.

10:27 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Beste,

Is het niet zo dat JONGENS het virus overbrengen? En waarom moeten die jongens dan niet hun verantwoording nemen en zich laten inenten?

Gr Willem

Gepost door: willem | 20-03-09

De commentaren zijn gesloten.