Beernem

13-02-09

Gemeentebestuur teruggefloten ivm Huis Maes

Vlaams minister Dirk Van Mechelen heeft negatief geoordeeld op de vraag van het gemeentebestuur om het historische Huis Maes in de Bruggestraat te declasseren. Dit heeft als gevolg dat de appartementen, die Vivendo op de site van de oude melkerij heeft gebouwd niet kunnen bewoond worden.

Oppositiepartij Groen!, die als enige politieke partij bleef ijveren om het pand te bewaren, stelt dat er eindelijk een einde komt aan de vaudeville, waarin het gemeentebestuur uitblonk in het misleiden van de bevolking om tot een afbraak over te gaan. “Het is één van de mooiste herenwoningen van de gemeente en één van de zeldzame beschermde monumenten. Het historische pand aan de Bruggestraat dat waardevolle elementen uit de 18de eeuw bevat, werd op 25 juni 2002 geklasseerd door toenmalig Vlaams Minister van Ruimtelijke Ordening, Van Grembergen en dit onder impuls van de plaatselijke Monumentenvereniging vzw Dorpszicht”, aldus Groen!-voorzitter Ignace Tousseyn.

Veiligheid

maesVolgens Ignace Tousseyn probeerde het gemeentebestuur met alle middelen te vermijden dat het gebouw er bleef staan. “Men heeft alles geprobeerd om een declassering te laten uitspreken. Eerst probeerde men als reden de verkeersonveiligheid in te roepen. Er is nooit een verkeerstechnische studie gemaakt en er gebeurde nooit een ongeval. Daarna werd een nep-enquête georganiseerd waarvoor het Studie- en Actiecomité van het ACW voor de kar werd gespannen om iedereen te overtuigen dat het historische gebouw moest gesloopt worden", aldus Tousseyn. Toen zagen we zelfs onder andere Henk Vanthournout, als ondervoorzitter van Vivendo, met de enquêteformulieren rondgaan. "Er werd zelfs een ruilhandel voorgesteld", gaat Tousseyn verder. "Waarbij een declassering van het Huis Maes de aanvraag tot bescherming van onder andere het gemeentehuis van Beernem en Oedelem, de grafkappel van de Vrière, de gevel van de pastorie in het Oostveld en van de gemeenteschool in Oedelem met nog wat kapellen en kruisbeelden met zich mee zou brengen. Nochtans zijn dergelijke gebouwen niet eens opgenomen in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. Minister Van Mechelen is niet over één nacht ijs gegaan en won bijkomend advies in van de mobiliteitsambtenaar en van de administratie Wonen. Ondertussen heeft hij het gemeentebestuur krachtig teruggefloten”, aldus Tousseyn.

Brandveiligheid

Zo lang het pand er blijft staan, kunnen de nieuw gebouwde appartementen niet gebruikt worden. De brandweer leverde immers een ongunstig advies af voor het appartementencomplex. De draaicirkel rond Huis Maes is namelijk te klein voor de brandweerwagens om appartementen te kunnen bereiken. Trouwens diegenen die er gehuisvest zullen worden, zullen uitkijken op de drie meter verder gelegen aftandse muur die is blijven staan.

10:46 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Niet te geloven ! Belgenmop in Oedelem. Nieuwe sociale woningen kunnen niet bewoond worden omwille van oude woning.

Gepost door: Fred | 14-02-09

Ik vraag me af of Minister van Mechelen geen spoken ziet of een olifant van een muis maakt?

Gepost door: RITA | 14-02-09

Afbreken die appartementen, ze staan in de weg van Huis Maes. Heb eens wat respect voor wat er ooit was. Andere tradities owee blijf eraf maar als het over een waardevol monument gaat. Pfff.
Beernemse politiek my ass, prachtige architectuur hier in beernem, hoe lelijker hoe vlugger dat ze het toelaten. Vb, het rond punt aan de oude kerk, appartelebten in de Bloemendalestraat, Oedelem op z'n geheel. Ik hoop dat ze een hoop miserie krijgen met die domme beslissing.

Gepost door: Tim | 23-09-09

Afbreken die appartementen, ze staan in de weg van Huis Maes. Heb eens wat respect voor wat er ooit was. Andere tradities, owee blijf eraf maar als het over een waardevol monument gaat. Pfff.
Beernemse politiek my ass, prachtige architectuur hier in beernem, hoe lelijker hoe vlugger dat ze het toelaten. Vb, app. aan het rond punt aan de oude kerk, appartementen in de Bloemendalestraat, Oedelem op z'n geheel. Ik hoop dat ze een hoop miserie krijgen met die domme beslissing.

Gepost door: Tim | 23-09-09

De commentaren zijn gesloten.