Beernem

03-02-09

CD&V wil palliatief zorgverlof beter ondersteunen

Sedert enkele jaren hebben werknemers het recht om gedurende maximum twee maanden hun werk te onderbreken om in te staan voor de palliatieve verzorging en stervensbegeleiding van hun familieleden. Zij verliezen hun loon, maar ontvangen ter compensatie en ter aanmoediging een uitkering van de overheid.

De CD&V-parlementsleden Luc Goutry, Stefaan Vercamer, Sonja Becq, Lieve Van Daele, Mia De Schamphelaere, Nathalie Muylle en Inge Vervotte, dienden een wetsvoorstel in om deze vergoeding fors op te trekken.

Meer en meer ongeneeslijk zieke mensen verkiezen om thuis verzorgd te worden en thuis te sterven. Ze worden daarbij ondersteund door palliatieve thuiszorgequipes die instaan voor de nodige medische en verpleegkundige zorgen.

Luc Goutry : “De permanente aanwezigheid en bijstand van hun gezins- en familieleden zijn hierbij evenwel onontbeerlijk. Daarom werd enkele jaren geleden een wettelijk zorgverlofregeling uitgewerkt die ook voorziet in een onderbrekingsvergoeding die het loonverlies liet compenseren.”Uit opgevraagde cijfers blijkt daar jaarlijks in ons land om en bij de 200 mensen van deze zorgformule gebruik maken.

Stefaan Vercamer : “De huidige onderbrekingsvergoeding bedraagt 650 €/maand. We willen dit optrekken tot het bedrag van de Europese armoedegrens, nl. tot 860 Euro. We willen op die manier onze waardering uitdrukken voor deze mensen en hen aanmoedigen in hun edelmoedige keuze.”

“Bovendien maken we deze zorgformule op die manier meer toegankelijk voor mensen die het sociaal moeilijk hebben om hun loon te derven, denk maar aan eenoudergezinnen”, besluit Luc Goutry.

17:32 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.