Beernem

03-07-08

Kasteel Reigerlo herrezen uit het puin

Het kasteel Reigerlo ontbreekt op de lijst van Beernemse geklasseerde gebouwen, maar thans staat het terug in alle pracht te pronken tussen de bossen naast de autostrade Brussel-Oostende. Hans Depré kocht het domein en liet het gebouw restaureren. De ganse omgeving werd opgeknapt en blinkt vandaag als een mooie parel aan de Beernemse kroon van kastelen, waar deze streek zo rijk aan is.

Hans Depré, die het kasteel een aantal jaren geleden kocht, heeft moeite noch geld gespaard om van de vervallen ruïne, dit prachtige gebouw te restaureren. “Het kasteel werd gebouwd in opdracht van de Brugse bankier Felix Dujardin in de jaren 1846-1947”, vertelt Hans Depré. “Volgens het kadaster is het gebouwd in 1852. De bankier ging echter failliet en verkocht zijn goed aan mevrouw Charles de Madrid-d’Hooghe de la Gaugerie in 1860, die het kasteel gebruikte als buitengoed. Het is in de familie van de Madrid gebleven tot rond 1951, toen de laatste mannelijke afstammeling stierf. Zijn weduwe Laura Caerels uit Wildenburg erfde het en schonk het weg aan het bisdom en Domus Dei, werk van Monseigneur Desmet in 1957. Het heeft nooit meer een functie gekregen. Het kasteel stond leeg en Domus Dei heeft het verkocht aan de broer van Monseigneur Desmet, die het doorverkocht aan dokter Vandierendonck. Toen zijn vrouw overleed heeft hij het aan mij verkocht in 1987. Het bleef onaangeroerd tot we beslisten het te renoveren in 2000. De ruwbouw was vrij goed, maar het dak was ingevallen. De torens zijn afgenomen, alles is er langs binnen uitgehaald en we hebben de oorspronkelijke staat gerespecteerd. Niets is eraan veranderd”, legt Hans Depré uit.

Toegang

reigerloDoor het aanleggen van de autostrade raakte de toegang aan de oostzijde in onbruik. “Thans is de volledig omwalde site toegankelijk via een gaaf bewaarde dreefstructuur. Het domein blijft toegankelijk via een brug over de omwalling aan de westzijde. In 2006 werd een nieuwe oprit aan de zuidzijde aangelegd”, aldus Hans Depré. Voor het kasteel werd een kleine rotonde aangelegd en het gebouw in sobere neogotische stijl sprankelt in de Beernemse bossen. De hoofdgevel bestaat uit vijf traveeën en twee bouwlagen en een entresol. De uiterste rechter- en linkertravee tellen vier bouwlagen en worden bekroond door kantelen. Links en rechts een lagere travee van één bouwlaag. Gebruik werd gemaakt van gele baksteenbouw in combinatie met arduin voor de lateien en de onderling verbonden onderdorpels. Voor de entresol werd gegrepen naar rode baksteen. Volgens oude prentkaarten was het parement voorzien van een bepleistering, maar deze werd thans weggelaten. Het interieur werd volledig verbouwd.

17:52 Gepost door Reginald in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Tevreden En zo hebben we een mooi stukje Beernem terug zonder procedures van klasseren, deklasseren, volksraadplegingen, ...

Gepost door: Fred | 04-07-08

De commentaren zijn gesloten.